Hirošima si připomněla smutné výročí, poprvé s americkým velvyslancem

Hirošima - Japonská Hirošima si dnes připomněla 65. výročí svržení americké jaderné pumy na toto město. Vzpomínkové slavnosti se poprvé v historii zúčastnil americký velvyslanec v Japonsku John Roos a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Jaderná bomba byla na Hirošimu svržena 6. srpna 1945 v 8:15 místního času. Přesně v tuto minutu se dnes na hirošimském památníku rozezněl zvon míru.

„Kvůli budoucím generacím musíme nadále spolupracovat na uskutečňování světa bez jaderných zbraní,“ prohlásil v Hirošimě Roos, jenž si už před rokem získal obdiv mnohých Japonců, když několik týdnů po svém příjezdu do Tokia Hirošimu navštívil. John Roos a šéf OSN Pan Ki-mun se ceremonie zúčastnili spolu se zástupci více než 70 zemí světa. Vzpomínkovou slavnost navštívilo 55 000 lidí.

Ohlášenou první účast oficiálního představitele USA pozorovatelé už před ceremonií vnímali jako možnou přípravu terénu pro návštěvu prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě. Žádný úřadující americký prezident dosud toto japonské město nenavštívil. Obama přitom několikrát předestřel vizi světa bez jaderných zbraní.

Hirošima si připomíná 65. výročí od svržení atomové bomby (zdroj: ČT24)

Japonsko zůstává bezjaderné

Pan Ki-mun připomněl, že na září do New Yorku svolává konferenci o jaderném odzbrojení. „Dokud budou existovat jaderné zbraně, budeme žít v nukleárním stínu,“ řekl generální tajemník OSN. Japonský premiér Naoto Kan zase slíbil, že Japonsko neuvolní zákaz vlastnění, výroby a dovozu jaderných zbraní, který na sebe samo uvalilo, a že bude aktivně předkládat odzbrojovací návrhy.

Haruko Moritaki z Hirošimské aliance pro odstranění jaderných zbraní však vyjádřil názor, že přítomnost amerického představitele přichází pozdě. Připomněl, že USA se svržením jaderných pum na japonská města Hirošima a Nagasaki v závěru druhé světové války staly jedinou zemí, která takový útok v dosavadní historii podnikla proti jinému státu. Dosud přitom Washington jaderné zbraně má, kritizoval Moritaki. Smíšené byly také reakce řadových občanů na americkou přítomnost na obřadu. Mnozí z nich považují jaderný útok USA na Japonsko za neoprávněný a žádají omluvu.

Starosta Hirošimy Tadatoši Akiba vyzval japonskou vládu, aby se vzdala jaderného deštníku svého bezpečnostního partnera, Spojených států. Premiér Kan nicméně zopakoval, že Japonsko americkou nukleární obranu potřebuje.

V Hirošimě na následky výbuchu zemřelo asi 140 000 lidí. Nagasaki potkal stejný osud 9. srpna, výbuch si celkem vyžádal více než 80 000 životů. O šest dnů později Japonsko kapitulovalo a ukončilo tím druhou světovou válku.