Vůdce kavkazských rebelů Umarov popřel svůj odchod

Moskva – Čečenský vůdce Doku Umarov popřel zprávy o svém odchodu z vedení kavkazských povstalců. Předchozí prohlášení o své rezignaci označil za zfalšované. Videonahrávku s jeho prohlášením dnes zveřejnil webový server blízký rebelům. Umarov je ruskými bezpečnostními složkami označován za nejhledanějšího teroristu.

„V souvislosti se situací, která na Kavkaze vznikla, nepovažuji za možné vzdát se funkce emíra kavkazského emirátu,“ uvedl Umarov. „Předešlá prohlášení byla zcela zfalšovaná. Těším se dobrému zdraví a mohu sloužit Alláhovi. Půjdu touto cestou tak dlouho, dokud mi Bůh dopřeje život na této zemi,“ řekl vůdce povstalců. Prohlášení Umarova o rezignaci se na webu objevilo v neděli, dementi má pondělní datum. Redakce serveru v doprovodném komentáři uvedla, že videonahrávku obdržela elektronickou poštou. Pravost nedělního ani pondělního prohlášení nelze nezávisle ověřit.

Umarov, který je v Rusku označován za „teroristu číslo jedna“, měl být podle zpráv ruského tisku otráven a z vedení „emirátu“ měl odejít kvůli podlomenému zdraví. Vedení války proti Rusku měl převzít polní velitel Aslambek Vadalov, který údajně patří k umírněnému křídlu rebelů. Vadalova podporuje exilový čečenský vůdce Achmed Zakajev, jehož Umarov loni za jeho ochotu dohodnout se s Ruskem odsoudil k trestu smrti.

Nepřehledné informace o situaci ve vedení severokavkazských extremistů mohou být projevem boje o moc, ale i výsledkem tlaku ruských bezpečnostních složek. Podle ruských expertů se dřívější válka za čečenskou samostatnost změnila v sérii teroristických akcí, jejichž jediným cílem je prosadit v regionu militantní formu islámu a zavést právo šaría. Povstalci tak ztratili podporu značné části svých dosavadních stoupenců.