Keňané schválili novou ústavu

Nairobi – Keňané v referendu podpořili přijetí nové ústavy. Ukazují to průběžné výsledky po sečtení hlasů přibližně z poloviny všech okrsků. Pro návrh se vyslovily asi dvě třetiny lidí a hlasování mělo hladký průběh. Nová ústava, kterou podporuje vláda i opozice, je vnímána jako důležitý mezník na cestě k demokracii. Lidi si od ní slibují taky odbourání korupce a politického klientelismu. Referendum je součástí mírové dohody, která ukončila krvavé srážky po sporných volbách v roce 2007.

Už od rána se tvořily před hlasovacími místnostmi dlouhé fronty. Hlasování se koná za přísných bezpečnostních opatření, zatím se obešlo bez násilných incidentů. Prezident Mwai Kibaki vyzval všechny obyvatele, aby výsledek referenda respektovali.

Schválení nové ústavy podporuje keňská vláda i opozice. Podle odhadů by měl nový dokument u veřejnosti projít. Většina místních obyvatel vnímá nový základní zákon, který nahradí ústavu vyjednanou s Brity v šedesátých letech minulého století, jako důležitý krok k vytvoření silného a samostatného státu.

V zemi se ale ozývaly i hlasy proti nové ústavě. Kritici tvrdí, že text prohlubuje etnické rozdíly a mohl by podnítit násilnosti. Sporným bodem ústavy by se například mohla stát možnost vyvlastnit neprávem nabytou půdu.

Keňané o nové ústavě hlasovali už před pěti lety, tehdy však návrh neprošel. Výsledky dnešního referenda budou podle agentury AP zveřejněny ve čtvrtek nebo v pátek. Jde o první celostátní hlasování od prezidentských voleb před takřka třemi lety. V následných etnických střetech tehdy zemřelo na 1300 lidí.