Český turista údajně zapálil kemp v Chorvatsku

Split - Chorvatská policie na několik hodin zadržela Čecha, který v pondělí v kempu Vira na dalmatském ostrově Hvar svou neopatrností zřejmě způsobil požár. Na muže bylo podáno trestní oznámení za obecné ohrožení. Třiatřicetiletý Čech se k odpovědnosti za požár přihlásil. Policii řekl, že v pondělí ráno vysypal popel z večerního grilování do křoví a odešel na procházku. Když se vrátil, okolí už bylo v plamenech. Shořelo patnáct hektarů lesa. Český turista ale tvrdí, že vysypaný popel byl již vystydlý.

S ohněm bojovalo na 60 hasičů, nasazena byla také tři letadla. Požár, který vypukl asi v 8:30 SELČ, se rozhořel na 4,5 hektarech plochy. Hasiči ho zlikvidovali asi po šesti hodinách. Z bezpečnostních důvodů musela být z kempu evakuována asi stovka turistů.

Po šesti hodinách byl oheň uhašen a český turista zatčen. Bylo mu sděleno obvinění z obecného ohrožení, po několika hodinách byl propuštěn a teď čeká na soud na Hvaru. Pokud bude uznán vinným, zaplatí pokutu v řádu desítek tisíc korun, nebo může strávit až rok ve vězení.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)
Chorvatští hasiči
Zdroj: ČT24