Slovenská vládní koalice se dohodla na návrhu programového prohlášení

Bratislava - Slovenská vládní koalice se dnes nad ránem dohodla na návrhu programového prohlášení vlády, které určí priority kabinetu na čtyřleté funkční období. Vláda o něm rozhodne ve středu, konečná verze by měla být známa příští týden v pondělí, uvedla slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKU-DS). Znění textu není známé, podle návrhu se ale zřejmě nebudou opakovat dřívější drastické reformy. Podle Radičové se třeba nepočítá s privatizací strategických podniků, ani se zvyšováním věku odchodu do důchodu. Upravovat se nebudou ani snížené sazby daně z přidané hodnoty na knihy či léky.

Kvarteto středopravých vládních stran - Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), liberální Svoboda a Solidarita (SaS) a slovensko-maďarská strana Most-Híd - se chce zaměřit například na ozdravení veřejných financí nebo zatraktivnění podnikatelského prostředí. Reformou prý projde oblast školství nebo soudnictví.

Iveta Radičová po osmihodinovém jednání zástupců vládních stran:

„Já označuji programové prohlášení vlády za odpovědné vůči občanům, za programové prohlášení, které odpovědně reaguje na hloubku hospodářské krize, na stav ekonomiky, v jakém se země nachází, a na okolnosti, ve kterých se Slovensko a občané Slovenské republiky nacházejí.“

Koalice asi nezopakuje rázné reformy z období let 2002 až 2006 za druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy (SDKU-DS). Kabinet tehdy prosadil například rozsáhlé změny v daňovém a důchodovém systému. Řada z tehdejších opatření podle ekonomů pomohla Slovensku přilákat zahraniční investory a nastartovat ekonomiku země.