Castro poprvé od roku 2006 oficiálně opustil Havanu

Havana - Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro se tento měsíc už popáté objevil na veřejnosti, předtím se čtyři roky v ústraní zotavoval z vážné nemoci. Tentokrát byl poprvé oblečen do vojenské košile, která byla skoro 50 let prakticky jeho uniformou. Poprvé taky vyjel mimo Havanu, do města Artemisa vzdáleného hodinu cesty. V projevu ocenil povstalce padlé před 57 lety při neúspěšném pokusu dobýt tamní kasárna. Castro také varoval před blížící se jadernou válkou, kterou podle něj vyprovokují Spojené státy.

Castro Havanu oficiálně neopustil od července 2006, kdy podstoupil operaci trávicího traktu, načež předal moc svému bratru Raúlovi. Na slavnostní ceremonii ve městě Artemisa asi 60 kilometrů západně od metropole si 83letý „comandante“ oblékl blůzu v barvě khaki, což byl společně s uniformou jeho obvyklý oděv v době, kdy Kubě téměř půl století vládl. Podle fotografie, která byla zveřejněna na státních webových stránkách, však na oděvu chyběly vojenské hvězdy a odznaky. 

Castro byl v posledních letech, které trávil v ústraní, na sporadicky zveřejňovaných fotografiích obvykle zachycen ve sportovní teplákové soupravě. 

Castro v Artemise uctil památku mladých povstalců, kteří pocházeli z tohoto města a kteří zemřeli 26. července 1953 při útoku na kasárna ve východokubánském Santiagu. Tehdejší události jsou pokládány za počátek kubánské revoluce, která Castra vynesla k moci v roce 1959.

Vydáno pod