Írán plánuje výstavbu termonukleárního reaktoru

Teherán - Írán plánuje na příštích 12 let výstavbu experimentálního reaktoru pro termojadernou fúzi. Oznámila to íránská státní televize, a to v době, kdy západ požaduje, aby Írán zastavil podezřelé jaderné aktivity. O pokusech s jadernou fúzí země poprvé a naposledy informovala v roce 2006. Fúze je typem atomové reakce, která ještě nemá civilní využití. Írán přitom tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový.

„Potřebujeme dva roky na to, abychom dokončili studie o výstavbě, a dalších deset let, abychom navrhli a vybudovali reaktor,“ řekl podle Reuters v íránské televizi Askar Sádikzadí, hlava íránského centra pro výzkum jaderné syntézy.

V roce 2006 sice Írán prohlásil, že pokračuje s výzkumem a testováním jaderné syntézy, druhu jaderné reakce, která je vyvinuta pro komerční výrobu energie. Dnešní prohlášení je však od té doby podle Reuters první zmínkou, že práce pokračují.

Írán má prý na projekt neomezený rozpočet

Šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Salehí podle Reuters v jiném médiu uvedl, že je Írán připraven spolupracovat na projektu s mezinárodními společnostmi, plán na výstavbu reaktoru ovšem nezmínil. „Vědecká fáze projektu zaměřeného na výzkum fúzní energie probíhá s neomezeným rozpočtem,“ konstatoval podle Reuters Salehí.

USA a jeho evropští spojenci podezřívají Írán z pokusu o sestrojení atomové bomby a minulý měsíc Rada bezpečnosti OSN proti němu odhlasovala nový soubor sankcí, aby Teherán od výroby odradila. Írán stále tvrdí, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak ho k tomu opravňují mezinárodní smlouvy.