Topolánek se snažil získat pozice pro české firmy ve Spojených arabských emirátech

Abú Dhabí - České firmy se snaží uchytit ve Spojených arabských emirátech. Jde hlavně o strojírenství a stavebnictví, kde se snaží získat pozice, vyklizené  po roce 1989. Pomoci jim v tom má premiér Mirek Topolánek, který do emirátu Abú Dhabí přiletěl z Vietnamu.

Emirát Abú Dhabí investuje ve světě miliardu dolarů denně. Do obřích obchodů se chtějí zapojit i Češi. „Vítáme všechny průmyslové podniky, které k nám přicházejí. Češi mají mnoho zkušeností, a to je důležitá výhoda,“ dodává šejch Mansúr al-Nahján, bratr korunního prince a člen výkonné rady.
 
Abú Dhabí má potřebnou infrastrukturu postavenou. Teď plánuje unikátní projekty: atypické mosty nebo hangáry pro obří dopravní letadla Airbus A380. Místní aerolinie si jich objednaly rovnou stovku.

Právě tady mají české firmy největší šance: „Jde o speciální objekty se speciální architekturou, které potřebují neobvyklé ocelové konstrukce, které neumí moc firem na světě vyrábět,“ vysvětluje generální ředitel ocelářské společnosti Jan Světlík. Emirát Abú Dhabí plánuje strategickou výstavbu na roky dopředu. Podnikatele proto čekají po návštěvě premiéra ještě dlouhá vyjednávání. „Jsou věci, které ani premiér neovlivní, a to je kvalita a cena. V tomto ohledu se musí firmy prosadit samy. My otevíráme dveře a to se nám daří,“ konstatuje premiér Mirek Topolánek. 

Pohádkově bohaté emiráty chtějí své zisky ještě zvýšit. Budou omezovat vývoz surové ropy, černé zlato samy zpracovávat a prodávat dráž. K tomu ale potřebují nové rafinérie. Zakázky na jejich výstavbu mohou získat právě české firmy. Pomáhá jim, že Čechoslováci v 70. a 80. letech minulého století budovali tato zařízení téměř v celém arabském světě.

V pátek podepsali čeští podnikatelé ve Vietnamu smlouvy za 50 miliard korun. Teď doufají, že ve Spojených arabských emirátech budou minimálně stejně úspěšní.