Česko-rakouské napětí kvůli Temelínu a dekretům se zmírnilo

Vídeň - Napětí mezi Rakouskem a Českem kvůli jaderné elektrárně Temelín a Benešovým dekretům se uvolnilo. Shodli se na tom dnes ve Vídni ministři zahraničí obou zemí Michael Spindelegger a Karel Schwarzenberg. Oba ocenili práci společné komise historiků, která se odsunem německy hovořícího obyvatelstva od letošního února zabývá. Schwarzenberg zopakoval, že považuje odsun za bezpráví, dekrety se ale podle něj zrušit nedají.

K uvolnění přispěla podle obou ministrů společná komise historiků, která se poválečnými zákony prezidenta Edvarda Beneše a s nimi souvisejícím odsunem německy hovořícího obyvatelstva zabývá, i poskytování informací rakouské straně o českých plánech v Temelínu. Jak dnes šéf rakouské diplomacie poznamenal, tato témata se dostávají na pořad každého společného jednání. Ministři se chtějí od nynějška setkávat pravidelně každého půl roku.

Spindelegger řekl, že Rakousko musí akceptovat, že v EU každá členská země může sama rozhodovat o své energetické politice. Uvedl, že rakouská strana dnes dostala od českého ministra řadu podkladů a informací o temelínské jaderné elektrárně. Podstatné pro ni je zajištění bezpečnosti. Právě otevřenost české strany a snaha nic neutajovat podle Schwarzenberga situaci uvolnila.

Karel Schwarzenberg:

„Tím, že teď mají veškeré informace, jejich předsudky padly. My jsme na české straně dělali chybu, že jsme je nedostatečně informovali. To bohudíky už není, takže předsudky pomalu opadávají.“

Ministři se dnes shodli také na potřebě společného postupu v EU v budoucnu. Spindelegger uvedl, že obě země budou pokračovat v „rozvíjení společných aktivit“. Zmínil například podobné zájmy obou zemí na západním Balkáně či na východě Evropy. Schwarzenberg by si v budoucnu dovedl představit i společné ambasády v cizině.

Spindelegger dnes Schwarzenberga oslovoval před novináři pouze jako Karla. Označil ho za „přítele a znalce Rakouska“. Společné jednání trvalo asi 20 minut. Návštěva Vídně byla třetí Schwarzenbergovou zahraniční cestou v roli staronového šéfa české diplomacie. Tento týden už byl ministr v Německu a Afghánistánu.

Die Presse kritizuje Schwarzenberga jako Švejka

Rakouský deník Die Presse ve svém dnešním vydání ministra Schwarzenberga kritizuje. Podle listu politik „zmutoval“ z ochránce práv, který se stavěl proti jaderné energii a takzvaným Benešovým dekretům, v „dobrého vojáka Švejka“. Schwarzenberg podle listu kdysi mluvil o společném rakousko-českém národě a teď pracuje pro „vědomě rozdělující nacionalistickou a antievropskou politiku Česka“. Rovněž prý kdysi bojoval proti Benešovým dekretům jako proti bezpráví a dnes říká, že je nelze změnit, uvádí Die Presse. Dál píše, že se Schwarzenberg stavěl proti atomové energii a Zwentendorfu (nikdy nespuštěná rakouská jaderná elektrárna) a „teď obhajuje plány výstavby Temelína českými národními zájmy“.

Die Presse:

„Český staronový ministr zahraničí Karl von Schwarzenberg zjevně s konečnou platností zmutoval ze starorakouského ochránce lidských práv, který usiloval o společnou střední Evropu s rovnými právy, v dobrého vojáka Švejka českého mainstreamu.“

Podle deníku by se měl Schwarzenberg jako Středoevropan, „který se cítí doma stejně v Česku i v Rakousku“, zvlášť zasadit o vyřešení problému Temelína a dekretů. „Místo pravidelného protestování proti porušování lidských práv v Íránu, na Kubě či v Severní Koreji by si měl český ministr zahraničí nejdřív zamést před vlastním prahem,“ píše list.

Ministři zahraničí ČR a Rakouska Karel Schwarzenberg a Michael Spindelegger na brífinku ve Vídni
Zdroj: ČT24