Čínu decimují nejhorší záplavy za 10 let

Peking – Už přes 700 mrtvých si od začátku léta vyžádaly deště, záplavy a sesuvy půdy v Číně, které jsou nejhorší za poslední desetiletí. Pohřešuje se 350 lidí a bylo zničeno 645 tisíc domů. Celkové škody se v přepočtu odhadují na 420 miliard korun. Správci obří přehrady Tři soutěsky musejí stále upouštět vodu, přehrada zápasí s dosud nejvyšší hladinou od svého uvedení do provozu v roce 2006. K Hongkongu se navíc blíží tropická bouře, která by měla zasáhnout pobřeží v noci ze středy na čtvrtek tamního času.

Záplavy podle představitele úřadu pro prevenci záplav Liou-Ninga postihly tři čtvrtiny čínských provincií a v 25 řekách dosáhla hladina vody rekordní výše. Období záplav ještě zdaleka neskončilo a už tak jsou letošní záplavy jedny z nejničivějších od roku 1998, které byly nejhorší za posledních 50 let.

Záplavy, hlavně v povodí řeky Jang-c'-ťiang, zaplnily přehradní nádrže, zatopily města a způsobily sesuvy půdy, které zavalily obce. Vojáci s buldozery prohrabávali ještě v úterý v provinciích S'-čchuan a Šan-si sutiny a hledali přeživší, zatímco dělníci v dalších částech země se snažili odpustit vodní nádrže a stavěli hradby z pytlů s pískem, aby zabránili dalším záplavám.