Kuba by mohla propustit další disidenty

Ženeva - Víc než plánovaných 52 disidentů by mohla z vězení propustit komunistická Kuba. Prohlásil to předseda kubánského parlamentu Ricardo Alarcón na návštěvě Ženevy. Podle něj při nedávném vyjednávání prezidenta Raúla Castra s havanským arcibiskupem kardinálem Jaimem Ortegou vyplynulo, že vláda chce propustit všechny tyto lidi, pokud nejsou obviněni z vraždy. Podle Alarcóna ale všichni mohou zůstat na Kubě, budou-li si to přát. V době zprávy o chystaném propuštění zmíněných 52 vězňů agentury psaly, že i potom zůstane za mřížemi více než stovka politických vězňů. Kubánská vláda tvrdí, že političtí vězni v zemi nejsou, že jde o běžné delikventy.

Po Castrově jednání s kardinálem a se španělským ministrem zahraničí Miguelem Ángelem Moratinosem bylo oznámeno, že Kuba do tří až čtyř měsíců propustí 52 vězněných členů opozice a povolí jim odjet ze země, budou-li to chtít. Jedenáct propuštěných už minulý týden i s rodinami přiletělo do Madridu. Osm dalších má přiletět ještě tento týden. S propuštěnými disidenty má přiletět 36 jejich rodinných příslušníků.

Španělsko si jako cílovou zemi zvolilo 20 propuštěných či propouštěných disidentů. Dalších 15 až 20 chce zůstat na Kubě nebo odjet do Spojených států, kde mají vazby na lidi z 1,5milionové kubánské obce.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Úředníci americké zájmové sekce v Havaně dnes zahájili jednání s některými zájemci o odjezd do USA nebo se členy jejich rodin. Američtí úředníci vysvětlují zájemcům a jejich rodinám, co mají dělat, aby získali imigrační víza.

Kubánský soud
Zdroj: ČT24
Vydáno pod