Clintonová s Gatesem navštívili demilitarizované pásmo mezi Korejemi

Soul – Spojené státy zavedou další sankce proti Severní Koreji – týkat se budou například prodeje zbraní. Oznámila to ministryně zahraničí Hillary Clintonová po jednáních v Soulu. Dodala, že opatření mají mířit proti režimu, nikoliv proti obyvatelům. S ministrem obrany Robertem Gatesem se předtím do KLDR podívala přes hranici při návštěvě demilitarizované zóny mezi oběma Korejemi. Nové sankce mají zabránit dalším provokacím a financování jejího zbrojního programu, uvedla Clintonová. Sankce se týkají obchodu se zbraněmi, ale i dovozu luxusního zboží do KLDR, aby citelně zasáhly především vládnoucí garnituru.

Clintonová ujistila, že nejsou zaměřeny proti obyčejným lidem. Zmrazit se mají také bankovní účty jednotlivců a organizací z KLDR, což se dotkne jen minima subjektů. USA chtějí také vyvíjet tlak na mezinárodním poli, aby se neobchodovalo s KLDR s jaderným materiálem. Pchjongjang dříve varoval před totální válkou v případě nových sankcí.

USA a Jižní Korea dnes také vydaly komuniké, v němž vyzvaly KLDR, aby přijala odpovědnost za březnové potopení jihokorejské válečné lodi, při němž zahynulo 46 námořníků. Pchjongjang popírá, že by byl za incident odpovědný, i když vyšetřování ukázalo, že zkázu plavidla způsobilo severokorejské torpédo.

Gates a Clintonová dnes zavítali do pohraniční vesnice Pchanmundžom, která slouží jako formální hraniční přechod a místo k případným kontaktům mezi oběma stranami. Oblast, kterou mohou částečně projít turisté s průvodcem, navštívilo v minulosti i několik amerických prezidentů. Bill Clinton ji v roce 1993 označil za nejstrašidelnější místo a George Bush mladší v roce 2002 v Pchanmundžomu hovořil o severokorejském „despotickém režimu“ a o tom, že „žádný stát nemůže být vězením pro svůj lid“.

Hillary Clintonová:

„Ačkoli je hranice tenká, kolem ní jsou dva úplně rozdílné světy. Na izolovaném severu lidé trpí.“

O víkendu začíná společné vojenské cvičení USA a Jižní Koreje

Šéfka americké diplomacie dnes také vyzvala Severní Koreu, aby vystoupila ze své izolace, která podle ní způsobila jejímu lidu utrpení. Zároveň upozornila, že dokud severokorejský režim nezmění svůj současný postoj, Spojené státy budou pevně stát na straně svého spojence - Jižní Koreje.

Spojené státy a Jižní Korea v úterý oznámily, že zahájí v neděli rozsáhlé společné vojenské cvičení, jehož cílem je odradit Severní Koreu od případného budoucího útoku. Do Japonského a Žlutého moře připluje americká letadlová loď USS George Washington a 20 dalších lodí a ponorek. Účastnit se bude i 100 letounů a osm tisíc amerických vojáků. Pchjongjang cvičení odsoudil.

Kim Jung-Sik, velitel jihokorejského námořnictva: