Teroristé zaútočili na vodní elektrárnu na Kavkaze

Moskva – Dva lidé zahynuli při útoku na Baksanskou vodní elektrárnu na ruském Kavkaze. Do areálu vtrhlo nad ránem teroristické komando, zastřelilo strážné a další dva lidi zranilo. Pomocí exploze čtyř náloží pak teroristé zničili dva ze tří generátorů a vyřadili elektrárnu z energetické sítě. Po explozích v elektrárně propukl rozsáhlý požár. Ruská energetická společnost RusGidro oznámila, že provoz elektrárny byl po útoku pozastaven, ale zásobování obyvatelstva elektřinou by nemělo být narušeno. Statika přehradní nádrže podle expertů nebyla narušena a žádné další škody nehrozí. Na všech elektrárnách jižního Ruska byla vyhlášena zvýšená pohotovost.

Mluvčí kabardinsko-balkarské policie upřesnil, že operaci provedla skupina pěti až šesti ozbrojenců, kteří k elektrárně přijeli dvěma automobily. Operace byla pečlivě připravená. Předcházel jí incident v nedalekém městě Baksan, kde neznámí útočníci palbou z granátometů napadli místní policejní velitelství. Nikdo nebyl zraněn.

Žádná povstalecká skupina operující v oblasti se zatím k akci nepřihlásila. Vyšetřovatelé nicméně předpokládají, že teroristický čin byl dílem bojovníků takzvaného Baksanského džamiátu, organizace, která už řadu měsíců vyvolává v Kabardinsko-balkarské republice napětí. Letos v květnu její příslušníci zabili zástupce generálního prokurátora republiky Ruslana Machova.

Pachatelé uprchli. Policisté údajně znají jejich totožnost, ale dosud je nedopadli. Kriminalisté nalezli v areálu elektrárny ještě další nálož, kterou se podařilo včas zneškodnit.

Ruský vicepremiér žádá o pomoc kozáky

Ruský vicepremiér Alexandr Chloponin dnes k pomoci při ostraze důležitých objektů vyzval příslušníky ruských kozáckých společenství. Kozáci, kteří po staletí na jihu země chránili hranice výměnou za osvobození z nevolnictví, se v minulosti stali elitní složkou ruské carské armády. Nynější ruské vedení chce jejich bojové tradice obnovit.

Na všech elektrárnách jižního Ruska byla vyhlášena zvýšená pohotovost. Společnost RusGidro zesílila ostrahu všech energetických objektů, exkurze a prohlídky elektráren a přehradních hrází byly zrušeny. V pohotovosti jsou hasiči, policie i podniková ostraha.

Baksanská hydroelektrárna byla vybudována ve 30. letech minulého století a její instalovaný výkon je 25 megawattů. Do systému byla zařazena jako rezervní, její výpadek dodávku energie nenarušil. Podle ruského ministerstva pro mimořádné události není obyvatelstvo v okolí elektrárny ohroženo.

Ruští kozáci
Zdroj: Stanitsa/Wikipedia