Cameron a Obama znovu kritizovali propuštění libyjského atentátníka

Washington - David Cameron dnes ve Spojených státech během své první návštěvy země ve funkci britského premiéra znovu kritizoval loňské rozhodnutí skotské vlády propustit z vězení libyjského atentátníka odsouzeného na doživotí kvůli útoku na letadlo, který v roce 1988 ve skotském Lockerbie stál život 270 lidí. Za „velmi špatný“ tento verdikt po jednání s Cameronem znovu označil i americký prezident Barack Obama.

Midžrahí byl před devíti lety odsouzen ve Skotsku na doživotí, loni v srpnu byl ale ze zdravotních důvodů propuštěn. Lékaři tvrdili, že má rakovinu a zbývají mu tři měsíce života. Teď připouštějí, že může žít dalších deset let. V USA se před návštěvou britského premiéra objevily informace, že na Libyjcově propuštění měla podíl petrochemická společnost BP.

Firma BP už přiznala, že za Midžrahího intervenovala u tehdejší labouristické vlády, protože se bála, že průtahy s propuštěním nepříznivě ovlivní její jednání s Libyí o těžbě ropy v libyjských pobřežních vodách. BP prý nicméně nebyla zapojena do jednání o jeho transferu, jež bylo v kompetenci skotské vlády. BP již v uplynulých měsících upadla do značné nepřízně americké veřejnosti kvůli úniku ropy z jejího poškozeného vrtu v Mexickém zálivu.

Setkání Camerona a Obamy (zdroj: ČT24)

David Cameron:

„Nepotřebuji vyšetřování na to, abych se dozvěděl, co je špatné rozhodnutí, tohle prostě bylo špatné rozhodnutí.“

Obama rovněž uvedl, že uvítá jakékoliv nové informace o tom, proč byl agent libyjské tajné služby Abdal Basat Alí Midžrahí propuštěn na svobodu. Cameron, který propuštění atentátníka kritizoval už loni, nicméně uvedl, že vyšetřování případu nepovažuje za nutné. Skotská vláda jakékoliv kontakty s BP ve věci propuštění Midžrahího popírá.

Cameron také zdůraznil, že rozumí americkému hněvu vůči BP a že je nutné, aby firma zastavila únik ropy, vyčistila záliv a uhradila škody, jež způsobila. Oba státníci se ale podle něj shodli v tom, že je nutné, aby původně britská společnost, která zaměstnává mnoho lidí, zůstala silná.

David Cameron:

„BP by měla být ovniněna z toho, co se stalo, a má přímou odpovědnost uzavřít únik ropy, vyčistit skvrnu a zaplatit kompenzace - všechny, které s tím souvisejí.“

Oba politici dnes spolu strávili tři hodiny. Na tiskové konferenci se pak předháněli v ujišťování o tom, jak je spojenectví obou zemí nadále výjimečné, těsné a důležité. Shodli se například na další strategii v Afghánistánu, ale i ohledně postupu proti Íránu podezíranému z přípravy jaderné bomby. Podobný názor prý mají i na nápravu veřejných rozpočtů, kdy zejména nová britská vláda nyní chystá výrazné škrty.