Francouzská policie vyslýchá lidi z okolí miliardářky Bettencourtové

Paříž – Finanční skandál kolem francouzské miliardářky vlastnící firmu L´Oréal Liliane Bettencourtové pokračuje. Dnes francouzská policie vzala čtyři lidi z jejího okolí do vazby a vyslýchá je kvůli možným daňovým únikům a praní peněz. V posledních dnech se navíc objevila podezření, že Bettencourtová nelegálně finančně podporovala volební kampaň prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Policie kvůli finančním machinacím zadržela správce jmění Bettencourtové Patrice de Maistre, jejího daňového právníka Fabrice Goguela a také správce seychelského ostrova Arros, který miliardářce patří, Carlose Vejerana. Mezi zadrženými je kromě toho i blízký přítel Bettencourtové fotograf François-Marie, kterému za léta přátelství věnovala dary v celkové hodnotě skoro miliardy eur (26 miliard korun). 

Policie se o majetek miliardářky začala zajímat poté, co byly zveřejněny tajné nahrávky z jejího sídla, podle kterých by mohla mít Bettencourtová tajná konta ve Švýcarsku. Policie nyní prověřuje, zda se tak nedopustila daňového úniku. Zjišťuje také, zda miliardářka neposkytla Sarkozymu v jeho prezidentské kampani v roce 2007 nelegální finanční dar. Sarkozy to nicméně popírá. 

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Liliane Bettencourtová

(* 1922) Je nejbohatší Francouzkou. V roce 1957 zdědila kosmetickou firmu L´Oreál, dodnes jí patří největší balík akcií firmy. Časopis Forbes odhaduje její jmění na 20 miliard amerických dolarů.

Sedmaosmdesátiletá Liliane Bettencourtová kromě finanční aféry čelí i soudnímu procesu, ve kterém se její vlastní dcera snaží dosáhnout toho, aby byla její matka prohlášena za nesvéprávnou. Dcera se tak rozhodla kvůli velkorysým darům, které matka věnovala blízkému příteli fotografu Banierovi.

Miliardářka mu darovala například vzácné obrazy od Picassa nebo Matisse, za léta přátelství se hodnota všech darů vyšplhala k jedné miliardě eur. Dcera se nyní snaží u soudu dokázat, že její matka trpí výpadky paměti, zapomíná, a nemůže tak kontrolovat svůj majetek.

Liliane Bettencourtová s dcerou
Zdroj: ČT24/BBC