Američané předali irácké vládě věznici v Basře

Bagdád - Američtí vojáci předali Iráku věznici Bucca v regionu jihoirácké Basry. Je to další krok na cestě k úplnému předání moci Iráčanům, ti mají nad svou zemí získat plnou kontrolu na konci příštího roku. Základna začala fungovat v roce 2004 po velkém skandálu z Abú Ghrajbu - americké věznice u Bagdádu, kde stráže ponižovaly irácké vězně.

Skandální snímky krutého zacházení pomohly roznítit krvavé povstání, jehož potlačení trvalo mnoho měsíců a až velké zvýšení počtu amerických vojáků ho utlumilo. Ale ani Bucca neměla dobrou pověst. Březnovým předáním tří tisíc vězňů iráckým úřadům se tak Američané zbavili nepříjemného břemene. Teď vyklidili budovy. 

Na stožárech jihoirácké věznice Bucca zavlála místo americké vlajky ta irácká. „Upřímně, jsem šťastný a hrdý, že jako zástupce irácké strany přebírám jižní část základny Bucca. Základny, která měla špatnou pověst kvůli věznění Iráčanů. Jako místní vláda budeme tvrdě pracovat, abychom toto místo přetvořili na středisko, které bude lidem Basry sloužit,“ řekl představitel irácké vlády Nabil Abdul Amir. 

Američané opouštějí věznici Bucca (zdroj: ČT24)

Podle mezivládní dohody mají Spojené státy stáhnout všechny své vojáky z Iráku do konce příštího roku. A do konce letošního srpna má počet amerických jednotek v Iráku klesnout ze současných 96 tisíc zhruba na polovinu. 

Věznice Bucca

Zařízení pro věznění nepřátelských zajatců zřídila americká armáda blízko Umm Qasru v jižním Iráku v dubnu 2003. Věznice se jmenuje po Ronaldovi Buccovi, newyorském hasiči a armádní záložníkovi, který zemřel 11. září 2001 při útoku na Světové obchodní centrum.

Věznice byla původně zřízena jako dočasná, v prosinci 2003 byla vyprázdněna a uzavřena. Po skandálu s týráním vězňů v Abú Ghrajbu ale začala v roce 2004 znovu fungovat, do dneška byla pod kontrolou amerických jednotek.

Vydáno pod