Nejméně 65 mrtvých při atentátu v Pákistánu

Islámábád - Nejméně 65 mrtvých a 112 zraněných si vyžádal dnešní sebevražedný útok na severozápadě Pákistánu. Atentát, který je jedním z nejkrvavějších za letošní rok, byl spáchán v horské oblasti Muhmand, která je součástí neklidného pásu podél hranice s Afghánistánem. Velkou část obětí tvoří uprchlíci, kteří před místním úřadem čekali na humanitární pomoc. Mezi mrtvými jsou i ženy a děti.

Útočník na motocyklu odpálil nálož uprostřed davu před sídlem jednoho z místních zastupitelů. Podle agentury AP byl na místě ještě jeden atentátník, který před velkou explozí odpálil menší množství výbušnin. Velký výbuch poškodil několik automobilů a okolních obchodů. Zasáhl také nedalekou věznici, z níž uteklo několik vězňů, kteří si odpykávali tresty za lehčí zločiny.

Žádný z vysoce postavených úředníků nebyl při incidentu zraněn, většina obětí si podle Reuters nedaleko místa exploze přebírala balíčky s pomocí. Podle místních obyvatel je mezi mrtvými i pět dětí mladších 10 let a několik žen. Policie obklíčila místo výbuchu, odkud záchranáři vynášeli raněné, z nichž někteří byli převezeni do nemocnice v Péšávaru.

Vesnice, v níž byl útok proveden, leží v hornaté oblasti přibližně padesát kilometrů severozápadně od Péšávaru. Pákistán vedl minulý rok dvě velké ofenzivy proti radikálnímu hnutí Tálibán a vytlačil jej z údolí Svát a z kmenového území Jižní Vazíristán. Mnoho povstalců se poté ukrylo v horách a v lesích podél hranice s Afghánistánem.