V Norsku zatčeni tři údajní teroristé z al-Káidy

Oslo – Norská policie oznámila, že zatkla tři lidi spojené s teroristickou sítí al-Káida, podezřelé z plánování útoku ve Spojených státech a Británii. Tři muže policie sledovala více než rok. Úřady soudí, že plánovali útoky podobné zmařeným sebevražedným atentátům v newyorském metru.

„Tři osoby podezřelé z příslušnosti k teroristické skupině, které připravovaly teroristický čin, byly dnes zatčeny,“ informovala generální ředitelka bezpečnostní služby norské policie Janne Kristiansenová. Teroristé údajně byli napojení na al-Káidu. Trojice mužů měla připravovat silné přenosné peroxidové bomby. Norská policie sledovala tři muže více než rok. 

Kristiansenová upřesnila, že dvě osoby byly zatčeny v Norsku a jedna v Německu. Jeden z nich je Nor ujgurského původu, dále jde o Iráčana a Uzbeka, kteří mají v pořádku povolení k pobytu v zemi.

Události, komentáře s Radanou Makariusovou (zdroj: ČT24)

V New Yorku se za poslední rok podařilo zmařit dva pokusy o teroristický útok. Kromě loňského plánu na atentát v metru se podařilo zabránit i pumovému útoku na Times Square letos v květnu.

Vydáno pod