Komorowski bude polským prezidentem, Kaczyński uznal porážku

Varšava – Novým pánem varšavského prezidentského paláce se stane dosavadní maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, kandidát vládní strany Občanská platforma. Komorowski ve druhém kole přímé volby vyhrál se ziskem 53 procent hlasů. Jeho konkurent Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost a bratr zesnulého prezidenta, získal 47 procent hlasů. Porážku uznal již večer a kandidátovi liberálů pogratuloval.

„Je to těsný souboj, ale už teď se můžeme radovat a být hrdí, protože dnes zvítězila demokracie – naše polská demokracie. Byla vysoká účast, lidé se o volby opravdu zajímali, což dokazuje, že naše demokracie funguje,“ řekl Komorowski po vítězných volbách. Polsko se původně obávalo nižší účasti, neboť se volby vůbec poprvé konaly o prázdninách. Nakonec bylo druhé kolo s 57% účastí silnější než první kolo volby.

Jaroslaw Kaczyński porážku uznal již na základě odhadů. Soupeři k vítězství poblahopřál. „Musím začít od toho, co žádá dobrý obyčej: gratuluji vítězi, gratuluji Bronislawovi Komorowskému,“ řekl. Svým příznivcům ale zároveň vzkázal: „Musíme dále měnit Polsko“. Zemi letos na podzim čekají volby do místních samospráv a příští rok parlamentní volby. „Musíme být nadále zmobilizovaní, musíme zvítězit,“ prohlásil.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Poláci si měli novou hlavu státu původně vybírat až na podzim. Nicméně termín voleb musel být přesunut poté, co prezident Lech Kaczyński, bratr-dvojče Jaroslawa, 10. dubna zahynul při leteckém neštěstí u Smolenska na západě Ruska. Následné hlasování rozdělilo Polsko na dva tábory: chudší východ volil Kaczyńského, západní a bohatší část země zas dávala hlasy hlavně Komorowskému.

Komorowski jen naváže na stávající funkci

Přestože je úloha prezidenta spíš formální, může hlava státu vetovat zákony a má vliv na zahraniční a bezpečností politiku. Vítězství vládního kandidáta Komorovského by pro zemi mělo znamenat prozatímní konec sporů mezi vládou Donalda Tuska a hlavou státu - právě k nim docházelo za vlády zesnulého prezidenta.

Občanské platformě se navíc volbou podařilo ovládnout nejdůležitější úřady v zemi. „Dejte nám rok plné moci, a když se vám to nebude líbit, požeňte nás k odpovědnosti,“ řekl premiér Tusk před několika dny s vyhlídkou na blížící se parlamentní volby. Komorowski však slíbil, že bude usilovat o to, aby byl prezidentem všech Poláků, takovým, který spojuje, a ne dělí.

Nová hlava státu se funkce nejspíš ujme nejdřív v září. Jaké to je stát v čele Polska si však Komorowski už vyzkoušel po letecké katastrofě u Smolenska, kdy z titulu funkce předsedy Sejmu převzal povinnosti hlavy státu. Na prozatímní výkon funkce tak jen naváže výkon formální.

ekonom Maciej Reluga o polské volbě:

„Na vítězství Komorowského se dá dívat jako na faktor pro podporu reforem veřejných financí. Nicméně nesmíme zapomínat, že jsou před námi místní a parlamentní volby, takže nemůžeme čekat bolestnější rozhodnutí.“