Belgie převzala štafetu předsednictví EU

Brusel – Belgie se dnes ujala předsednictví Evropské unie. Situaci bude belgickému předsednictví pravděpodobně ztěžovat vnitropolitická krize – po nedávných předčasných volbách stále vládne kabinet v demisi. Pod palbu kritiky se ale Belgičané - podobně jako kdysi Češi - nedostali.

Je možné, že stávající kabinet premiéra Yvese Letermea, který kvůli sporům mezi Vlámy a Valony podal demisi a vyvolal tím červnové volby, odejde do konce roku, tedy ještě před koncem předsednictví. Vyloučit se ale nedá ani to, že Leterme zůstane v úřadě po celou dobu předsednictví, neboť v minulosti sestavování vlád často trvalo řadu měsíců. Ve volbách zvítězila vlámská strana N-VA, která prosazuje postupné „rozpuštění“ Belgie, zmítané spory jazykových komunit.

Server EUobserver v úterý napsal, že rychlé zformování vlády, o kterém se nyní v Belgii hovoří, by nemuselo být v zájmu země právě s ohledem na předsednictví. Nebezpečné by mohlo být střídání vlád ve chvíli, kdy by nastala nějaká nenadálá krize v EU. Jako příklad server zmínil jednání o mechanismu na pomoc zemím eurozóny sužovaným dluhy.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Unie Belgičanům věří i navzdory politickým problémům

Když EU v první polovině loňska předsedali Češi, tak se při výměně vlády během této role dostali pod ostrou kritiku z různých stran. Bylo jim vytýkáno, že v době hospodářské krize svými problémy vystavují EU dalším nebezpečím. K Belgii jsou diplomaté i analytici přívětivější, což je způsobeno řadou důvodů.

Pro Belgii, která byla jednou ze zakládajících zemí bloku, nepůjde o první zkušenost s šéfováním nyní 27člennému bloku, jak tomu bylo v případě Česka. Předsedat unii bude Belgie již podvanácté. Většina unijních institucí sídlí právě v belgické metropoli Bruselu, kterému se kvůli tomu také přezdívá hlavní město Evropy.

Mezi priority belgického předsednictví budou podle nedávné prezentace patřit třeba vytvoření orgánu pro dohled nad finančními trhy či změny ve fungování Paktu stability a růstu, který stanovuje podmínky, jež by měly splňovat veřejné finance v zemích EU. Belgie doufá, že za jejího předsednictví budou položeny základy diplomatické služby EU a že se výrazně pokročí v jednání o přijetí Chorvatska či Islandu.

Brusel
Zdroj: ČT24/Linda Fryčová