Červen je pro NATO v Afghánistánu nejkrvavější měsíc od začátku invaze

Kábul - Za víkend padlo v Afghánistánu 12 vojáků mezinárodní koalice ISAF. Stalo se to při několika na sobě nezávislých útocích v různých částech země. ISAF národnosti svých mrtvých neuvádí, ale Norsko se přihlásilo ke čtyřem z nich. Nejmíň dva další byli Američané. Od začátku roku zemřelo v Afghánistánu 315 vojáků NATO. Letošní červen má na kontě 95 mrtvých a stal se už teď měsícem s největšími ztrátami od začátku invaze v roce 2001.

Na jihu Afghánistánu zahynuli při explozi bomb u silnice čtyři vojáci, na východě dva. Dva další padli při střeleckém přepadu islamistických radikálů. Čtyři další spojenečtí vojáci zahynuli již v sobotu. 

V jihovýchodní provincii Ghazní vypálili tálibánci v sobotu dvě školy, jednu dívčí a jednu chlapeckou. Podle afghánského ministerstva školství přitom rovněž pro výstrahu setnuli ředitele jedné ze škol. 

Při výbuchu ve výrobně bomb Tálibánu v provincii Paktia, která s Ghazní sousedí, zahynulo nejméně 15 povstalců. Muži v mešitě montovali výbušné nálože, když jedna z nich explodovala. Případ se odehrál již v pátek, informovalo v neděli afghánské ministerstvo vnitra. 

V sobotu zahynulo 16 tálibánců při americkém náletu na severu země a při oddělené operaci sil NATO a afghánských vládních vojsk na východě. Američané zaútočili letecky na shromáždění povstalců asi 30 kilometrů západně od města Kunduz. Zabili osm bojovníků, mezi nimiž byl i jeden z místních velitelů Tálibánu. Zabitý náčelník prý hrál významnou roli při pašování zbraní do Afghánistánu. Dalších osm stoupenců Tálibánu podle afghánských úřadů zahynulo při společné afghánsko-alianční vojenské operaci ve východní provincii Ghazní.

Oběti NATO v Afghánistánu
Zdroj: ČT24