Muslimská pouť Ajvatovice v Bosně slavila pětisté výročí

Sarajevo - Největší muslimská pouť v Evropě - to je Ajvatovice nedaleko města Donji Vakuf v Bosně a Hercegovině. Letos byla výroční, pětistá, a obzvlášť velkolepá. Bosenští muslimové si na Ajvatovici připomínají legendu o zázraku. Turecký mudrc měl na tomto místě svými modlitbami rozbít skálu, a lidem tak přivedl vodu. Spojují se zde staré rituály plodnosti z pohanských a křesťanských dob s tradicemi islámu. Ostatně datum konání Ajvatovice je přesně sedmou neděli od svátku křesťanského světce, sv. Jiří.

Uprostřed kopců hornaté střední Bosny u městečka Prusci se v červnu každoročně koná menší hadždž, muslimská pouť do evropské „Mekky“ Ajvatovice. „Je to pro mě velká čest jet na koni, protože Turci přišli do Bosny na koních a neprolili ani kapku naší krve,“ podotkl Alija Bočić, jezdec z Banja Luky.

Muži ve fezech s vyšívanými prapory s půlměsícem a arabskými kaligrafickými nápisy, jezdci na ozdobených koních, imámové ve svých dlouhých kaftanech a turbanech, zástupy mužů a žen přicházejí k místu Ajvaz-dedeho zázraku vykonat dovu, prosebnou modlitbu za déšť, vláhu a dobrou úrodu. „Příští rok pojedu ještě já, když dá Bůh, připraveni jsou už ale můj syn i moji dva vnuci,“ prohlásil Izet Skrobo, hlavní praporečník Ajvatovice.

V Bosně se mezi dnem sv. Jiří a koncem července konají modlitby na různých místech, dovištích. Ajvatovice, kde se dova pořádá už od osmanských dob, je největším dovištem Bosny a muslimským shromážděním v Evropě. „Ajvatovice je vzkaz všem lidem Bosny, že takovýto způsob života je lepší, než se hádat a válčit,“ konstatoval Sakib Beran, hlavní imám mešity v Prusci.