Podle dílčích výsledků nová kyrgyzská ústava získala podporu

Biškek - V Kyrgyzstánu se včera uskutečnilo ústavní referendum, které by podle představ Biškeku mělo upevnit mandát prozatímního vedení státu a oslabit prezidentskou funkci ve prospěch parlamentu. Po zpracování údajů z devadesáti procent volebních místností ústřední volební komisí hodinu po půlnoci SELČ oznámila, že novou ústavu podpořilo 90 procent voličů. Oficiální výsledky se čekají ještě dnes.

Hlasovalo se i na jihu země, kde mají silné pozice stoupenci svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva a kde se v posledních týdnech odehrávaly krvavé srážky mezi místními Kyrgyzy a Uzbeky. Ještě před ohlášením dílčích výsledků prozatímní šéfka státu Roza Otunbajevová na tiskové konferenci v Biškeku prohlásila, že referendum bylo úspěšné a že voliči novou ústavu přijali. Podle jejích slov se obyvatelé vyslovili proti režimu rodinných klanů a země vykročila „ke skutečné lidové demokracii“.

Šéf ústřední volební komise Akylbek Sarijev se od slov Otunbajevové vzápětí podle agentury ITAR-TASS distancoval a označil je za předčasná. Upozornil, že v daném okamžiku se hlasy teprve sčítají a že pokud novináři chtějí vědět, z čeho premiérka vycházela, musí se ptát jí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Otunbajevová na konferenci podle Reuters mimo jiné poznamenala, že její vláda by uvítala příjezd policejního kontingentu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Tato možnost se podle ní zvažuje.

Volební účast byla nečekaně vysoká - 65 procent

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na ústřední volební komisi oznámila, že se neobjevily zprávy o významnějších incidentech během hlasování. Volební účast podle komise dosáhla 65 procent a byla nečekaně vysoká. Největší byla podle průběžných údajů na severu země a v metropoli, vlažnější přístup byl naopak na neklidném jihu.

Zhruba 2,7 milionu registrovaných voličů se mimo jiné mělo vyslovit, zda souhlasí s odstraněním ústavního soudu a s tím, aby úřadující premiérka Otunbajevová až do konce příštího roku vykonávala i pravomoci prezidenta. Prozatímní režim, který nastoupil po dubnovém lidovém povstání, v němž byl svržen prezident Bakijev, měl mimořádný zájem na hladkém průběhu hlasování. Jeho prostřednictvím chce legitimizovat své postavení až do parlamentních voleb plánovaných na letošní říjen.

Premiérka hlasovala symbolicky v Oši

Otunbajevová se dnes vydala do jihokyrgyzského města Oš, které bylo jedním z ohnisek nedávných etnických nepokojů. Svůj hlas odevzdala v budově místní univerzity, obklopené množstvím vypálených objektů. Před novináři zdůraznila, že referendum považuje za způsob, jak může celá země „prokázat svoji sílu, postavit se na vlastní nohy a učinit krok kupředu“. Chceme zahojit rány, které jsme utrpěli v nedávné době," připomněla Otunbajevová srážky na jihu Kyrgyzstánu, při kterých tento měsíc zahynuly stovky lidí. Oficiální statistiky uvádějí přes 250 mrtvých, neoficiálně se však spekuluje až o desetinásobku tohoto čísla.

Kvůli nepokojům v posledních týdnech opustilo své domovy podle některých odhadů 100 000 lidí, z nichž mnozí zamířili do sousedního Uzbekistánu. Biškek tvrdí, že většina utečenců se před referendem vrátila do vlasti, zahraniční organizace pro lidská práva však vyjádřily obavy, zda k tomu lidé nebyli nuceni násilím.

Organizace voleb provázela řada komplikací. Hlasovat mohli i lidé, kteří přišli o všechny věci včetně průkazů totožnosti, pokud je znali nejméně dva členové volební komise. Opakovanému hlasování měla zabránit také dočasně neomyvatelná barva, kterou komisaři označovali ruce voličů. Kvůli bezpečnosti bylo dnes do služby povoláno na 15 000 příslušníků policie i domobrany. Hlasování podle agentury ITAR-TASS monitorovalo takřka 200 pozorovatelů ze tří desítek zemí a více než 90 žurnalistů ze 17 států.

Zhruba 2,7 milionu registrovaných voličů se mimo jiné mělo vyslovit, zda souhlasí s odstraněním ústavního soudu a s tím, aby úřadující premiérka Roza Otunbajevová až do konce příštího roku vykonávala i pravomoci prezidenta. Prozatímní režim, který nastoupil po dubnovém lidovém povstání, v němž byl svržen prezident Bakijev, měl mimořádný zájem na hladkém průběhu hlasování. Jeho prostřednictvím chce legitimizovat své postavení až do parlamentních voleb plánovaných na letošní říjen.

Otunbajevová se dnes vydala do jihokyrgyzského města Oš, které bylo jedním z ohnisek nedávných etnických nepokojů. Svůj hlas odevzdala v budově místní univerzity, obklopené množstvím vypálených objektů. Před novináři zdůraznila, že referendum považuje za způsob, jak může celá země „prokázat svoji sílu, postavit se na vlastní nohy a učinit krok kupředu“. „Chceme zahojit rány, které jsme utrpěli v nedávné době,“ připomněla Otunbajevová srážky na jihu Kyrgyzstánu, při kterých tento měsíc zahynuly stovky lidí. Oficiální statistiky uvádějí přes 250 mrtvých, neoficiálně se však spekuluje až o desetinásobku tohoto čísla.