KLDR čeká změna vedení, vládnout má Kim Čong-ilův syn

Pchjongjang - Nejtvrdší diktatura světa se chystá na střídání stráží. Na začátku září se sejdou severokorejští komunisté, aby si zvolili či spíše formálně potvrdili nové vedení. Pro diktátora Kim Čong-ila je to příležitost oficiálně jmenovat svého nástupce. Spekuluje se o tom, že moc v izolované Severní Koreji už teď postupně přebírá jeden ze synů neomezeného vládce Kim Jong-un.

V ulicích Pchjongjangu panuje obvyklý mrtvolný klid. Za mramorovými stěnami vládních paláců se ale právě rozhoduje o budoucnosti těchto dětí. V září se dozvědí jména svých nových vládců. Ti budou jejich zemi řídit možná ještě v době, kdy už budou dnešní pionýři dávno dospělí.

Kim Čong-il má zdravotní potíže. Před dvěma lety utrpěl korejský diktátor mozkovou příhodu. Od té doby pečlivě umetá cestičku svému nástupci - nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi. Severokorejští komunisté by si podle vlastních stanov měli vedení volit každých pět let.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Naposledy se ale sešli v roce 1966. Stejně jako tehdy, i tentokrát delegáti jen potvrdí dopředu připravené změny. Kim Čong-un se už připravuje na převzetí moci. Podle jihokorejských tajných služeb se pravidelně účastní klíčových vládních zasedání. Dynastie Kimů se chystá na další pokračování.

Severokorejci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod