Velká voda v Číně zaplavila už 9 provincií

Peking - Rozsáhlé záplavy v Číně připravily o život už téměř 200 lidí, přes sto dalších se pohřešuje. Navíc deště podle meteorologů neustanou ještě celý další týden. Letošní povodně už dosud postihly přes 15 milionů Číňanů, zaplavily už devět provincií na jihu země a způsobily škody přesahující dvě miliardy dolarů.

Velká voda vtrhla do města Fu-čou. Zatopila ulice a uvěznila lidi v jejich domovech. Neochránily je ani pytle s pískem. „V noci začala hladina vody stoupat, a to hodně rychle. Najednou jí bylo všude přes půl metru. Valí se od hráze, která její nápor nevydržela,“ popisuje bleskovou velkou vodu ve městě Fu-Čou jeho šestapadesátiletá obyvatelka Wu Guoliang. Dodávky elektřiny jsou přerušeny, nefunguje ani telefonické spojení. Doprava je ochromená, místo aut se lidé přepravují na člunech.

Záchranář Cui Suilai:

„V minulých dnech nám došel veškerý materiál i vyprošťovací technika. Teď nám poslali víc záchranných člunů z jiných provincií, a tak vyjíždíme nepřetržitě.“

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Rozvodněná řeka Fu v jihočínské provincii Ťiang-si protrhla hráz nad městem. Tisíce vojáků a hasičů se ji pokoušejí bez úspěchu opravit. Záplavy ohrožují kolem stopadesáti tisíc obyvatel celé oblasti. Silné lijáky už trvají deset dnů a vyhnaly z domovů kolem milionu lidí. Na řadě míst je přerušena železniční doprava, poškozeny jsou desítky tisíc domů a stovky hektarů zemědělské půdy. Miliony lidí jsou bez pitné vody.

  • Záplavy v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175325.jpg
  • Záplavy v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175326.jpg