Gašparovič pověřil Radičovou sestavením vlády

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes pověřil volební lídryni SDKU-DS Ivetu Radičovou sestavením nové vlády. Učinil tak poté, co se zformování kabinetu podle očekávání nepodařilo dosavadnímu premiérovi Robertu Ficovi, jehož strana Směr-SD získala ve volbách nejvíce hlasů, ale nemá podporu parlamentní většiny. Fico po návštěvě u prezidenta ohlásil, že jeho vláda podá demisi po ustavující schůzi nového parlamentu, svolané na 8. července.

Radičové tak zbývá už jen krůček do premiérského křesla, čímž by se stala historicky první ženou v čele slovenské vlády. Na vytvoření koaličního kabinetu, základech jeho programu a znění koaliční dohody se SDKU-DS již domluvila s dalšími třemi stranami pravého středu: stranou Svoboda a solidarita (SaS), Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH) a formací Most-Híd. Čtveřice bude mít v novém stopadesátičlenném parlamentu k dispozici 79 hlasů.

Koaliční dokument mimo jiné určuje, jakým způsobem se budou schvalovat zásadní rozhodnutí o zákonech. Za porušení koaliční smlouvy bude možné považovat například hlasování partnerů s opozicí, pokud se na tom strany nedohodnou. Podle dohody by se měli pravidelně setkávat všichni poslanci za čtyři vládní politické strany.

Radičová má na sestavení vlády čas do 8. července. Čtyřem stranám zamýšlené koalice pravého středu prakticky zbývá dohodnout se na rozdělení křesel ve vládě. Radičová řekla, že problematická je zhruba třetina postů, nekonkretizovala však, o které jde. „Udělám všechno pro to, aby to byla vláda pro občany, aby sloužila občanům, aby to byla vláda otevřená a vláda, která bude moci za čtyři roky říct, že byla velmi úspěšná,“ prohlásila designovaná premiérka.

Radičová prozradila, že o definitivním rozdělení postů v kabinetu rozhodne to, zda zůstane zachován post vicepremiéra pro lidská práva a menšiny. Zástupci rodící se koalice se shodli na obnovení ministerstva životního prostředí, které zrušila předchozí vláda. Ta příští by tak mohla mít kromě premiérky a vicepremiéra 13 ministrů.

Robert Fico:

„Pan prezident stanovil termín ustavující schůze Národní rady Slovenské republiky na 8. července. To znamená, že vláda podle ústavy podá demisi okamžitě po skončení této ustavující parlamentní schůze.“

Mezi priority budoucí slovenské vlády bude podle dohody učiněné v noci na dnešek patřit konsolidace veřejných financí, reforma povinných odvodů,
změny v soudnictví, boj proti korupci či okamžitá pomoc obětem povodní. Strany se naopak neshodly na takzvané výhradě svědomí, která by lidem umožnila vzdát se některých činností s odvoláním na zásady jejich víry, na vztahu státu a církví, na registrovaném partnerství či na dekriminalizaci marihuany.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič se dnes při pověřování Ivety Radičové pikantně přeřekl:

Gašparovič: „Když jsem obdržel rozhodnutí paní místopředsedkyně Směru, že … eh, místopředsedkyně SDKU.“
Radičová s úsměvem: „Směru? To opravdu nejsem.“

„Hledali jsme to, co nás spojuje, a ne to, co nás rozděluje. Každý se něčeho zřekl,“ sdělila novinářům Radičová po společném jednání. „Snažili jsme se o maximální kompromis, ale takový, který ještě zachová tvář každé straně,“ uvedl lídr formace Most-Híd Béla Bugár. „Raději budu vysvětlovat, proč není dohodnutá dekriminalizace marihuany, než abych musel vysvětlovat, že tu dál bude strašit Fico,“ prohlásil po jednání předseda SaS Richard Sulík.

Směr-SD sice volby drtivě vyhrál, ale kvůli omezenému koaličnímu potenciálu byla šance Fica na sestavení další vlády mizivá. Na Slovensku tak nastala obdobná situace jako v Česku, kde květnové volby rovněž vyhrála sociální demokracie (ČSSD), ale vládu sestavují pravicové a středové strany.