Ruský ministr zpochybnil obvinění proti Chodorkovskému

Moskva - Ruský ministr průmyslu a obchodu Viktor Christěnko dnes vyslovil pochyby o opodstatněnosti obvinění bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Michaila Chodorkovského z krádeže 350 milionů tun ropy v letech 1998 až 2003. Uvedl to při soudním líčení jako svědek obhajoby v procesu, v němž Chodorkovskému a jeho společníkovi Platonu Lebeděvovi hrozí kvůli této údajné krádeži přes dvacet let vězení. Už v pondělí se u soudu podobně jako Christěnko vyslovil bývalý ministr hospodářského rozvoje German Gref.

Ministr konstatoval, že problém krádeží ropy z ropovodů tu vždycky byl a je. Soudu ale také řekl, že nikdy neslyšel o krádeži ropy v řádu milionů tun. V době, kdy se obžalovaní zmíněné krádeže obrovského množství ropy údajně dopustili, byl Christěnko místopředsedou vlády a měl na starosti energetiku a ropu.

Chodorkovskij a Lebeděv byli už v roce 2005 odsouzeni k osmi letům vězení za zpronevěru a daňový únik. Kvůli údajným krádežím ropy stanuli před soudem letos v březnu. Vinu popírají. Kritici Kremlu považují tento i předchozí proces za zpolitizované. Poukazují přitom na Chodorkovského kritický postoj k bývalému prezidentovi a teď předsedovi vlády Vladimiru Putinovi.