Prezidentka Kyrgyzstánu odhaduje počet obětí na dva tisíce

Biškek - Šéfka prozatímní vlády Kyrgyzstánu Roza Otunbajevová odletěla na jih země zmítaný etnickými nepokoji, aby se pokusila uklidnit napětí. Situace ve městě Oš a okolí je stále vyhrocená poté, co minulý týden při střetech mezi Kyrgyzy a Uzbeky zemřelo téměř 200 lidí. OSN odhaduje, že kvůli nepokojům uteklo ze svých domovů 400 tisíc lidí. Otunbajevová soudí, že si etnické násilí vyžádalo až dva tisíce obětí.

Otunbajevová se jela přesvědčit o situaci ve zničeném městě na vlastní oči a začít pracovat na nápravě. Prozatímní prezidentka jednala s místními vůdci a navštívila zraněné. „Musíme se pokusit obnovit město a vrátit všechny uprchlíky domů. Myslím, že nám v tom celý svět bude pomáhat. My Kyrgyzové a Uzbekové chceme pokojně žít spolu,“ uvedla prozatímní prezidentka.

Minulý týden se ale Ošem a Džalalabádem přehnaly skupiny Kyrgyzů, útočící na své uzbecké spoluobčany. V regionu teď po nejkrvavějších střetech za posledních 20 let operuje armáda. Uprchlíkům začínají docházet potraviny, voda a léky. Ze svých domovů jich uteklo až 400 tisíc a mnozí zamířili za hranice. „Utekli před hrozným násilím. Tady našli bezpečné útočiště, ale s každým dalším dnem se budou ptát po své budoucnosti a pak přijde další stres,“ upozorňuje psycholog z organizace Lékaři bez hranic Calvin White.

Kyrgyzové a Uzbekové se v Džalalabádu snaží usmířit

Situaci v uprchlických táborech v sousedním Uzbekistánu přijel zkontrolovat náměstek americké ministryně zahraničí Robert Blake. Poté má na programu jednání s kyrgyzskou prozatímní vládou v Biškeku. Ta trvá na konání referenda o změně ústavy, plánovaného na 27. června.

Dříve, než dojde na politické řešení, se už ale v Džalalabádu sami obyvatelé snaží usmířit. Muži se sešli ke společné páteční modlitbě, kde promluvili kyrgyzský i uzbecký duchovní. Zástupci obou komunit se pak symbolicky objali.

Roza Otunbajevová:

„Přijela jsem přímo sem, abych slyšela, co se tady stalo. Chci ujistit místní, že uděláme vše pro návrat spravedlnosti. Chci jim dát naději, že město opravíme a oni budou moci přijít zpět.“

Stále není jasné, kdo páchal největší zvěrstva

Kdo na jihu Kyrgyzstánu vlastně řádil není stále jasné. Prozatímní kyrgyzská vláda odmítá, že by se do nepokojů zapojili vojáci oficiální armády. Svědci mluví jen o neznámých mužích v uniformách. Po jejich nájezdech ale zůstalo zdevastované město a stovky obětí, včetně znásilněných žen. Ulice teď hlídají bezpečnostní složky.

Rusko prý zvažuje vyslání vojáků do Kyrgyzstánu k ochraně objektů

Rusko zvažuje vyslání jednotek do Kyrgyzstánu, aby v této středoasijské zemi zmítané násilnostmi chránily strategické objekty. „Potvrzujeme, že přišla žádost od kyrgyzských úřadů, abychom vyslali ruské jednotky na ochranu strategických zařízení. Vzali jsme tuto žádost v úvahu. Žádné konečné rozhodnutí ale nebylo přijato,“ citují zdroj ruského ministerstva obrany agentury RIA, ITAR-TASS a Interfax.

Ruský list Kommersant dnes napsal, že prozatímní kyrgyzská prezidentka Roza Otunbajevová požádala Rusko, aby vyslalo svoje jednotky, které by chránily životně důležitá zařízení, jako jsou vodní nádrže a vodní elektrárny.

  • Usmíření kyrgyzského a uzbeckého duchovního v Džalalabádu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174093.jpg
  • Následky etnického násilí v Kyrgyzstánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174278.jpg
  • Následky etnického násilí v Kyrgyzstánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174279.jpg
  • Vojáci v Kyrgyzstánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1743/174277.jpg