Svatba švédské princezny turisty moc netáhne

Stockholm – Svatba švédské korunní princezny Victorie proti očekávání nebudí přílišný zájem turistů a zvědavců. Hotely i jiné ubytovny, jež měly být podle původních předpokladů na celý víkend vyprodány, mají dostatek volných míst a několik speciálních vlaků či autobusů z různých částí Švédska bylo pro nezájem dokonce zrušeno. Diváci České televize celou událost mohou sledovat živě v sobotu 19. 6. na ČT24.

Královskou svatbu prožije Stockholm poprvé od roku 1976, kdy se oženil nynější švédský král Karl XVI. Gustaf. Nyní stane před oltářem jeho dcera a dědička trůnu princezna Victoria se svým nastávajícím Danielem Westlingem. Zatímco minulý obřad před 34 lety do Stockholmu mnohé táhl, v nynějším případě tomu tak není.

Nabídek na pronájem bytu pro tento víkend je i na internetu ještě stále více než tisíc, avšak jejich majitelé budou muset ze svých původních vidin velkých zisků zřejmě značně slevit. Švédské státní dráhy SJ ze svých tří plánovaných „svatebních vlaků“ z různých částí země nakonec vypraví do Stockholmu jen jediný, a to z druhého největšího města Göteborgu. Z Malmö ani Falunu původně plánované soupravy nepojedou.

Víc novinářů než turistů?

Podle šéfky tiskového oddělení oficiální stockholmské turistické kanceláře Stockholm Visitors Board Ann-Charlotte Jönssonové však není nízký zájem veřejnosti mimo švédskou metropoli zklamáním. „Jde především o svátek obyvatel hlavního města, i když návštěvy zvenčí jsou pochopitelně velmi příjemné a vítané,“ řekla Jönssonová deníku Dagens Nyheter. Jednou z příčin nízkého zájmu je podle ní skutečnost, že zprávy v minulosti chybně naznačovaly, že všechny ubytovací kapacity Stockholmu jsou už vyprodány.

Ze zpráv o nezájmu veřejnosti však výrazně vybočují informace o počtu akreditovaných novinářů, kteří budou svatební obřad sledovat přímo na místě. Akreditovaných zástupců tisku má být 2 315 a 711 z nich přijede do Švédska ze zahraničí. Mezi touto skupinou mají největší zastoupení německá média, která budou mít na svatbě až 277 reportérů, fotografů a kameramanů. Další velké skupiny novinářů dorazí z Norska, Finska a Španělska. Podle zpráv švédského ministerstva zahraničních věcí zájem médií odpovídá původním předpokladům.

Vydáno pod