Slovenský tisk: Fica jako Paroubka srazila ve volbách arogance

Bratislava - Slovenské deníky přivítaly výsledky víkendových slovenských parlamentních voleb, které zřejmě znamenají konec vlády premiéra Roberta Fica. K Ficovu pádu podle nich přispěl jeho arogantní styl, stejně jako tomu bylo v případě Jiřího Paroubka v Česku. Komentátoři však zároveň upozorňují, že stav slovenských veřejných financí a justice mohou hrát v neprospěch rodící se středopravé koalice, což by mohlo Ficovu Směru-sociální demokracii (Směr-SD) brzy otevřít cestu zpět k moci. Odlišný názor na výsledek hlasování má český prezident Václav Klaus. Podle něj volby dopadly odlišně než v Česku a kromě zdánlivých podobností v nich vidí několik podstatných rozdílů.

Prezident Klaus tvrdí, že na rozdíl od ČSSD byl výsledek Směru mnohem přesvědčivější. Slovenská sociální demokracie zvítězila o téměř 20 procent, zatímco rozdíl mezi první a druhou stranou v Česku byl sotva dvouprocentní. Další odlišností je to, že premiér Fico ziskem 35 procent hlasů ve volbách posílil. „Třetí významná věc je ta, že nejsilnější strana vypadne z jednání, protože z parlamentu vypadl jeden z jejích koaličních partnerů,“ dodal Klaus.

Ficovi se stejně jako českému sociálnímu demokratovi Jiřímu Paroubkovi nevyplatil „bojovný vztah“ s médii a negativní kampaň, napsal v komentáři nejčtenější deník Nový čas, podle nějž Směru-SD mocenský půst jen prospěje.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

„Rétorika a celková estetika vlády Roberta Fica je něco, po čem se nemusí nikomu stýskat. Stýskat si budou možná jen chráněnci Směru, SNS a HZDS, jimž tato rétorika nabízela pohodlný štít, za kterým cinkali penězi a šustili papíry obchodních smluv,“ podotkla Pravda. Ztráta moci by ale podle Pravdy mohla být pro Směr-SD příležitostí k získání standardní sociálnědemokratické identity.

Reformami ztratí nová vláda body

Směru, který i tak zaznamenal svůj nejlepší volební výsledek v historii, by podle slovenských deníků mohlo pomoci k dřívějšímu návratu k moci více okolností - příliš velký počet stran nově se formující vlády i škrty v rozpočtu, k nimž bude muset sáhnout.

„Na štědré (i když nezasloužené) dary se totiž voličům rychle zvyká a Slováci si už zvykli například na vánoční příspěvky k důchodům, sníženou DPH na vybrané komodity (i když na tom kdovíjak neušetřili) či pomalejší růst cen energií pro domácnosti, než by si žádal trh. Směr tak sice vládu s vysokou pravděpodobností nesestaví, ale přítomnost opozičního molocha s 62 poslanci výrazně zchladí případný reformní apetit pravice. Každý radikálnější krok by totiž nahrával preferencím Směru,“ konstatovaly Hospodárske noviny.

Zmizí pohádky o Svatoplukovi a opilecké řeči

Podle Sme Fica postihl stejný osud jako Mečiara. „Také on vyhrával volby, ale nebyl schopný vládnout. Oba dokázali vybudovat stranu, která je sběratelkou voličů. Oba ve své éře získali hlasy lidí, kteří touží po silném státu a politika si představují jako otce či generála,“ napsal na titulní straně deník Sme, přičemž zároveň poznamenal, že v budoucnu možná zmizí "pohádky o Svatoplukovi, opilecké řeči namísto diskuse a dělení na dobré a zlé na základě národnosti".

Směr-SD sice volby vyhrál se ziskem 34,79 procenta hlasů, většinu 79 mandátů v parlamentu však získala čtyři středopravá uskupení Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd. Ta už Ficovi vzkázala, že s ním nepočítají a o sestavení vlády budou debatovat bez něj. Ficova koalice utrpěla také tím, že se Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) expremiéra Vladimíra Mečiara nedostala do parlamentu a že dosud vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) výrazně ztratila.