Nepokoje v Kyrgyzstánu zesílily, již přes 100 mrtvých

Biškek – Na jihu Kyrgyzstánu sílí etnické nepokoje. Vláda nařídila ve městě Oš trvalý zákaz vycházení a posílá do oblasti nové posily z řad armády i dobrovolníků. Vojáci navíc mají povoleno při obraně obyvatel střílet ostrou municí. Při střetech mezi Kyrgyzy a Uzbeky přišlo o život přes sto lidí a přes tisíc bylo zraněno. Prozatímní vláda situaci sama nedokáže zvládnout a země se ocitá na prahu občanské války. O vojenskou pomoc proto požádala Rusko. To ji ale odmítá a posílá zatím humanitární pomoc. K obnově pořádku vyzvaly Spojené státy, které mají stejně jako Rusko na severu Kyrgyzstánu vojenskou základnu.

Z jihokyrgyzských měst Džalalabad a Oš, které jsou baštou přívrženců svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, bylo v noci na dnešek znovu slyšet střelbu - stejně jako dvě předešlé noci. Podle agentury Reuters jde o nejhorší etnické násilí mezi uzbeckou menšinou a Kyrgyzy v této středoasijské bývalé sovětské republice v posledních dvou desetiletích.

Podle místních lékařů je obětí a zraněných mnohem více, než uvádějí úřady. Pákistánské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že mezi mrtvými je i nejméně jeden pákistánský student, zatímco 15 dalších prý bylo rebely v Oši zajato. Únosci za ně požadují podle Reuters výkupné. Kyrgyzstán je oblíben pro své levné školství u pákistánských zájemců o studium medicíny a strojírenství.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Vláda obviňuje z rozdmýchávání nepokojů Bakijeva

Kyrgyzské ministerstvo vnitra dnes připustilo, že situace je složitá a napjatá. V Oši je mnoho domů a obchodů vypáleno. V oblasti podle úřadů není dostatek potravin a hrozí humanitární krize. Vláda, která v sobotu nařídila částečnou mobilizaci a povolila armádě střílet na vzbouřence bez varování, rozšířila noční zákaz vycházení na celodenní.

Kyrgyzské úřady obviňují z rozdmýchávání nepokojů Bakijeva, který uprchl do Běloruska poté, co byl počátkem dubna při lidovém povstání svržen. Bakijev dnes svůj podíl na nepokojích popřel. V prohlášení z Minska označil podobná obvinění za „nestoudné lži“.

Rusko i USA se bojí o své základny

Násilí vyvolává obavy v Rusku i ve Spojených státech - obe země mají v Kyrgyzstánu vojenské základny. Washington využívá základny na kyrgyzském území k zásobování svých jednotek v Afghánistánu. Znepokojena je i sousední Čína.

Moskva zatím odmítla výzvu Kyrgyzstánu, aby v oblasti nepokojů pomohli ruští vojáci. V pondělí chce ale Rusko o situaci jednat v rámci Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou tvoří spolu s dalšími šesti postsovětskými republikami, mezi nimiž je i Kyrgyzstán. Rusové prozatím do Kyrgyzstánu poslali humanitární pomoc a pomáhají s evakuací některých osob.

Na ruské letecké základně Kant na severu země se od dubna nacházejí dvě roty ruských výsadkářů, které mají zajistit bezpečnost rodin ruských vojáků a ochranu ruských objektů. Dnes Moskva podle agentury Interfaxu oznámila, že na základnu vyslala dodatečně jako posilu prapor asi 300 výsadkářů.

Vydáno pod