Exit poll: Slovenské volby jako kopie českých - vítězí Fico, opozice má ale většinu

Bratislava – Ve slovenských parlamentních volbách zvítězila podle prvních odhadů agentury MVK strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica z 28 procenty, většinu v parlamentu ale podobně jako v České republice získaly strany pravého středu. Dosavadní opozice zřejmě bude mít v Národní radě i ústavní většinu 91 hlasů. Na druhém místě skončila největší opoziční strana Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), která získala 15,8 procenta hlasů. Do parlamentu se naopak podle odhadů po 20 letech nedostala Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, která získala 4,7 procenta hlasů. Slovenská vládní koalice v současné podobě proto zřejmě končí. Konečné výsledky budou známy v neděli, volební účast se odhaduje kolem 60 procent.

Do parlamentu se podle exit polls dostalo celkem sedm stran. Na dalších místech skončily podle odhadů s 12,4 procenta Svoboda a Solidarita (SaS) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s 9,9.procenta. Za nimi se umístily obě strany hájící zájmy slovenských Maďarů: Most-Híd s 8,2 procenta a Strana maďarské koalice (SMK) s 5,8 procenta. Poslední stranou, která by se dostala do parlamentu, je Slovenská národní strana (SNS) s 5,7 procenta.

Odhady agentury Focus jsou mírně odlišné, nicméně i ty potvrzují, že dosud vládní strana LS-HZDS nepřekročí pětiprocentní hranici a do parlamentu se nedostane. I podle Focusu zvítězil Směr-SD (29,7 procenta), druhá je SDKU-DS (18,1) a třetí SaS (11,6). Na dalších místech následují KDH (9,1), Most-Híd (6,7), SMK (6,3) a SNS (6,1). Zisk LS-HZDS odhaduje Focus na 4,3 procenta.

Očekává se, že prezident Ivan Gašparovič pověří nejprve sestavením vlády vítěznou stranu a teprve se ukáže, zda se Směru podaří přesvědčit některou s dosavadních opozičních či mimoparlamentní stran, aby s ním šla do koalice.

Mečiar po dvaceti letech zřejmě končí

Odhady výsledků hlasování v zemi pod Tatrami potvrdilo předvolební prognózy. Ty také předpovídaly že Mečiarovo LS-HZDS se do parlamentu nedostane. Bývalý premiér si nicméně neúspěch nepřipouští a počká si na konečné výsledky. Překvapením je malý zisk nacionalistů ze SNS; předseda strany Ján Slota vyjádřil velké zklamání.

Ján Slota k odhadu volebních výsledků:

„Je to k pláči. Jaký národ, taková vláda.“

Velká radost naopak zavládla ve volebních štábech SaS a SDKU-DS. SaS už hovoří o nadcházející pravicové „politice rozpočtové odpovědnosti“ podle českého vzoru. Volební lídr SDKU-DS Iveta Radičová poděkovala voličům a vyjádřila spokojenost, nicméně si počká si na oficiální výsledky. Smutný vítěz voleb Robert Fico oznámil, že je připraven jít do koalice i opozice a vyjádří se, až budou k dispozici konečné výsledky voleb.

Blýskání nad Tatrou protáhlo volby téměř o hodinu

Volební místnosti na Slovensku se uzavřely téměř o hodinu později, než v plánovaných 22:00. Rozhodla o tom Ústřední volební komise kvůli hlášeným výpadkům proudu v osmi obcích, k němuž došlo v důsledku bouřek. Zdržely se i tak i první odhady volebních výsledků. Politici SDKU-DS a Sas už ale odhady agentur MVK a Focus znali krátce po 22:00 a ve volebních štábech plni optimismu čekali na jeich oficiální oznámení.

O důvěru zhruba 4,3 milionu voličů se ucházelo na 2300 kandidátů z 18 politických stran a hnutí. Poprvé mělo možnost zúčastnit se parlamentních voleb 315 tisíc mladých voličů, kteří mohli odevzdat hlas v jedné z 5929 volebních místností.

Volební kampaň na Slovensku s největší pravděpodobností ovlivnily nejen ekonomické problémy a rozsáhlé povodně, ale i poslední aféry kolem premiéra Roberta Fica. Naopak tak zvaná maďarská karta při dnešním rozhodování voličů zřejmě nehrála takovou roli, jakou měla při prezidentských volbách nebo při volbách do Evropského parlamentu.