Naoto Kan bude novým japonským premiérem

Tokio - Poslanecká sněmovna japonského parlamentu dnes zvolila novým premiérem čerstvého šéfa Demokratické strany Japonska (DPJ) Naota Kana. Dosavadní vicepremiér a ministr financí se postaví do čela vlády po středeční rezignaci kabinetu Jukia Hatojamy. Ten odstoupil kvůli sporům o přesun kontroverzní americké vojenské základny na ostrově Okinawa. Kan byl krátce předtím také podle očekávání zvolen šéfem Demokratické strany Japonska (DJP) a stává se pátým ministerským předsedou za poslední tři roky.

Kanovo zvolení do čela vlády bylo bez problémů, protože jeho strana má v dolní komoře parlamentu většinové postavení. O Kanovi bude ještě hlasovat horní komora parlamentu, ale jde spíše o formální krok, jelikož dolní sněmovna může v případě potřeby její rozhodnutí zvrátit.

„Mým úkolem je obnovit zemi,“ prohlásil 63letý Kan v projevu po svém zvolení. „Budu posouvat Japonsko z deflace prostřednictvím širokých opatření vlády a japonské banky, přičemž bude zapotřebí větší spolupráce s centrální bankou,“ řekl novopečený premiér. Jeho vláda se bude muset vypořádat s problémy finančními i politickými, Kan je prý ale připraven podněcovat i ekonomický růst. Chystá se i na daňové reformy a zvýšení daní, aby zajistil systém sociálního zabezpečení pro stárnoucí populaci.

Nepopulární Hatojama rezignoval kvůli nesplněným předvolebním slibům o odsunutí americké vojenské základny z ostrova Okinawa a skandálu ohledně financování politických stran, během něhož byli nedávno odsouzeni dva premiérovi poradci k podmíněným trestům.

Nový předseda japonské vlády je považován za pragmatika, který bude chtít bojovat s obrovským státním dluhem Japonska. Ten dosahuje kolem 190 procent HDP a je druhý největší na světě. Kan je také jedním z nejhlasitějších zastánců reformního rozpočtového plánu. Dosavadní vicepremiér a ministr financí patřil v Hatojamově vládě k nejhlasitějším kritikům centrální banky, která podle něj nedostatečně podporovala hospodářský růst. Jako jeden z mála členů kabinetu volal po zvýšení pětiprocentní daně z přidané hodnoty, přestože se jeho strana zavázala, že daň do příštích voleb nezvýší.