Dalajlama pohrozil, že se vzdá funkce; Tibet hlásí 99 mrtvých

Dharamsála (Indie) - Tibetský exilový duchovní vůdce dalajlama Tändzin Gjamccho dnes na tiskové konferenci v Dharamsále vyzval k uklidnění situace v Tibetu a pohrozil, že se vzdá funkce tibetského vůdce, pokud se násilí v Tibetu vymkne kontrole. Čínský premiér Wen Ťia-pao na závěr výročního zasedání čínského parlamentu obvinil dalajlamu z organizování tibetských nepokojů, ve kterých mohly zahynout desítky lidí, a dále z toho, že se dalajlamovi stoupenci snaží podněcovat sabotáž olympijských her v Číně. Exilová tibetská vláda dnes oznámila, že při násilném potlačování nepokojů v Tibetu zemřelo nejméně 99 lidí.

Dalajlama se na dnešní tiskové konferenci proti prohlášení čínského premiéra ohradil. Odmítl, že by podněcoval konflikt v Tibetu. Duchovní vůdce dnes vyzval k soužití Tibeťanů a Číňanů. Zamítl i osamostatnění tohoto území, protože prý není „na pořadu dne“.

„Nepáchejte násilí, to je zlo. Násilí je v rozporu s lidskou přirozeností. Násilí je téměř vražda. I kdyby tisíc Tibeťanů obětovalo své životy, nebylo by z toho nic,“ prohlásil dnes Tändzin Gjamccho a dodal, že pokud se demonstrace v Tibetu vymknou kontrole, bude jeho jedinou možností rezignovat.

Jelikož je dalajlama naprosto proti násilí, nemohl by připustit, aby se demonstrace v Tibetu zvrhly v násilné nepokoje. Pokud by se tak stalo, rezignoval by na funkci politického vůdce Tibetu, duchovním vůdcem by podle slov svého poradce Tändzina Takhly nadále zůstal. Přesto by politický důchod muže, který byl téměř 50 let symbolem odporu proti čínské nadvládě, mohl představovat velký zlom. Už teď se vymyká kontrole dalajlamova vedení část nejmladší generace tibetských vůdců. Ta nesdílí jeho přesvědčení o nutnosti bojovat proti čínské vládě výlučně nenásilnými metodami.

Dalajlama se dnes také vyslovil proti napadání Číňanů žijících v Tibetu, protože je to prý náznak rasismu. „Ať se nám to líbí nebo ne, budeme muset žít vedle sebe, Tibeťané a Chanové (nejpočetnější národnost v Číně). Musíme čelit čínské politice, nikoli Číňanům,“ vyjádřil se dalajlama a pokračoval, že nepokoje je nutné řádně vyšetřit, neboť existuje podezření, že do celé akce jsou zapojeni čínští agenti.

Čína svým dnešním útokem na dalajlamu odpovídala podle agentury AFP na tlak Evropské unie, která požadovala ukončení násilných zásahů v Tibetu.

Při nepokojích v Tibetu zemřelo nejméně 99 lidí

Související odkazy

Fotografie z Tibetu 

Exilová tibetská vláda dnes uvedla, že při násilném potlačování demonstrací v Tibetu již přišlo o život nejméně 99 lidí. Kabinet to oznámil na tiskové konferenci v Dharamsále, kde vláda sídlí. „Devadesát devět obětí dosavadních násilností je potvrzené číslo, křížově jsme prověřovali různé údaje,“ tvrdí mluvčí.

Podle vlády nepokoje v Tibetu i nadále trvají. V pondělí rozehnala čínská policie demonstraci mnichů z kláštera Dinka poblíž Lhasy, na místě zadržela asi 30 lidí. K protestům u kláštera se prý přidali i místní obyvatelé. Podle exilové vlády pokračovaly nepokoje také dnes. V čínské provincii Kan-su policie násilně rozehnala demonstranty, devatenáct z nich údajně zastřelila. Počet obětí tak podle těchto zdrojů vzrostl téměř na stovku. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera je ale obtížné informace ověřit, protože zahraničním novinářům je do Tibetu znemožněn přístup.

V pondělí o půlnoci vypršel čas, dokdy se čínským orgánům měli přihlásit pachatelé násilí v Tibetu. Čínské úřady v takovém případě slibovali viníkům shovívavé zacházení. Ostatním tak hrozí, že s nimi bude zacházeno „přísně podle zákona“. Zatím není známo, zda se do konce lhůty někdo úřadům přihlásil.

Proti čínským zásahům v Tibetu se protestuje v mnoha zemích, včetně České republiky. Po nedělní demonstraci před čínskou ambasádou v Prazeplánují občanská sdružení další demonstrace. Před ambasádou chtějí opět demonstrovat ve středu 19. března.