Wen Ťia-pao obhajoval zásah v Tibetu, Pöttering vyzývá k bojkotu OH

Peking - Čínský premiér Wen Ťia-pao odsoudil dalajlamovo prohlášení o genocidě v Tibetu. Po výročním zasedání parlamentu ho naopak obvinil z podněcování násilí ve Lhase. Zákrok čínské armády byl podle něj zcela v mezích zákona. Prohlásil také, že strůjci nepokojů nabádají k sabotáži letní olympiády v Pekingu. Hry by se podle něj s politikou míchat neměly. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering dnes vyzval politiky, aby osobně bojkotovali pekingskou olympiádu na protest proti násilnému rozdrcení protestů v Tibetu.

„Existuje dostatek faktů a mnoho důkazů, které potvrzují, že tento incident byl organizován, předjednán, řízen a iniciován dalajlamovou klikou,“ prohlásil Wen podle agentury Reuters na tiskové konferenci. „To jen dále dokazuje, že neustálá tvrzení dalajlamovy kliky, že usiluje ne o nezávislost, ale o mírový dialog, jsou nic než lži,“ dodal. 

Údajné iniciátory nepokojů v Tibetu premiér dále obvinil ze snahy podkopat čínské hostitelství letních olympijských her. Odmítl také výzvy k bojkotu tohoto sportovního svátku, které zaznívají ze světa. Zdůraznil, že hry by neměly být politizovány. 

Dalajlama odešel v roce 1959 do indického exilu. V minulosti žádal obnovení nezávislosti jeho vlasti, kterou Čína v 50. letech minulého století obsadila. V posledních letech ale své požadavky zmírnil a vyzývá Peking alespoň k poskytnutí autonomie Tibeťanům. Obvinění z podněcování současných nepokojů v Tibetu odmítá.

Pöttering: Pekingu musíme vyslat jasný signál

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering dnes vyzval evropské politiky, aby na protest proti násilnému rozdrcení protestů v Tibetu bojkotovali pekingskou olympiádu tím, že zruší své plánované cesty na ni, zejména na slavnostní ceremoniál zahájení her v srpnu. Nevyloučil ani rozsáhlejší protest.

„Nemůžeme souhlasit s tím, co se stalo v Tibetu. Číňané si to musí uvědomit,“ řekl Pöttering v německém rozhlase. Represe a omezování svobody názoru musí skončit, pokud má být olympiáda úspěšná, dodal. „Pekingu musíme vyslat jasný signál,“ zdůraznil tento politik z německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Evropské olympijské výbory, včetně českého, přitom již v pondělí odmítly možnost olympiádu bojkotovat.

Dalajlama
Zdroj: ČT24