Primárky na Floridě se nebudou opakovat

Miami (USA) - Demokraté na Floridě nebudou opakovat prezidentské primárky. Oznámila to v pondělí předsedkyně Demokratické strany v tomto státě Karen Thurmanová. Hlasování se na Floridě konalo na konci ledna. Jeho výsledky se ale podle rozhodnutí vedení strany nebudou zahrnovat do celostátních součtů. Volby se uskutečnily před schválených termínem.

Thurmanová prý obdržela tisíce dopisů od demokratických voličů, kteří političce navrhovali, jak dál postupovat. Předsedkyně strany v reakci na ně později uvedla: „Shoda je jasná: Florida nechce znovu volit, a tak nebude.“ Proti novému hlasování se stavěli i oba damokratičtí kandidáti.

Ačkoli primárky na Floridě vyhrála bývalá první dáma Hillary Clintonová, podle odborníků by jí ani zopakování tohoto úspěchu v souboji o Bílý dům příliš nepomohlo. Nesmazatelný náskok má totiž v současné chvíli její vyzývatel Barack Obama. Ten má podle agentury AP podporu 1 617 delegátů, zatímco Clintonová 1 498.

O dalším osudu 210 floridských delegátů pro stranický nominační sjezd rozhodne vedení Demokratické strany. Do konečné nominace se nebudou  započítávat ani výsledky primárních voleb ve státě Michigan, které se stejně jako na Floridě uskutečnily rovněž 29. ledna. I v nich zvítězila newyorská senátorka, na rozdíl od Floridy zde ale stále není vyloučené, že se budou volby opakovat. V Michiganu je v sázce 156 delegátů.