Slovensko, Maďarsko a Litva podepsaly s USA memoranda o vízech

Washington - Slovensko dnes podepsalo se Spojenými státy memorandum, které má vést k bezvízovému styku USA a SR už koncem letošního roku. I pak ale budou Slováci muset jako ostatní cizinci před cestou za oceán elektronicky žádat o povolení vstupu. Memorandum podepsali ve Washingtonu slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff. Podobné dokumenty dnes s Američany podepsaly i Maďarsko a Litva.

Chertoff po podpisu prohlásil, že počet odmítnutých žádostí o víza, který byl v případě Slovenska 12 procent, nepovažuje za problém. Podle něho Slovensko letos splní podmínku, aby míra odmítnutých žádostí klesla pod požadovaných deset procent. Dodal, že Slováci budou moci do USA jezdit bez víz pravděpodobně už koncem roku 2008.

„Slovensko je připraveno splnit všechna bezpečnostní kritéria, aby skutečně nic nebránilo americkým partnerům zrušit vízovou povinnost vůči našim občanům a dosáhnout tak rovnovážného stavu v této otázce,“ prohlásil slovenský ministr vnitra Kaliňák.

Dnes podepsané memorandum je obecným prohlášením, v němž obě strany vyjadřují připravenost k dalším jednáním s cílem zařadit Slovensko mezi bezvízové země. Dokument popisuje konkrétní kroky, které mají k tomuto cíli vést, o termínu se ale nezmiňuje.

Koncem února podepsaly dvoustranná memoranda Česko, Estonsko a Lotyšsko.

Vízový vztah USA k zemím EU je dlouhodobě nejednotný. Zatímco občané takzvaných starých států s výjimkou Řecka víza nepotřebují, pro země, které vstoupily do unie od roku 2004, nadále platí vízová povinnost. Nevztahuje se pouze na Slovinsko, které bezvízového režimu dosáhlo už koncem 90. let. Američané k cestám do všech zemí EU víza nepotřebují.

Vydáno pod