Dhaulagiri, sedmou nejvyšší horu, zdolali horolezci v pátek třináctého

Káthmándú - Na Dhaulagiri, Bílou horu, sedmou nejvyšší horu na světě vysokou 8 167 m, poprvé v pátek 13. května 1960 vystoupili členové švýcarské expedice s mezinárodní účastí vedené Maxem Eiselinem. Tehdy, před 50 lety, se zcela mimořádně vydařilo počasí. Celá skupina se proto mohla na vrcholu zdržet, filmovat i fotografovat. Mimořádně úspěšná expedice byla o deset dní později 23. května korunována druhým úspěchem - na vrcholu stanuli další dva účastníci výpravy. Výstup na Dhaulagiri uzavřel jednu kapitolu himálajského horolezectví otevřenou o deset let dřív prvním úspěšným výstupem na osmitisícovou horu, kterou byla v roce 1950 Annapurna, nejbližší soused Dhaulagiri.

Dhaulagiri, kterou poté, kdy byla objevena západním světem v roce 1808, geografové dlouho považovali za nejvyšší horu světa, zůstala poslední nezlezenou osmitisícovkou (kromě z politických důvodů nepřístupné Šišapangmy v Tibetu). Dhaulagiri v průběhu let získala pověst nedobytné hory. Mířila k ní výprava za výpravou – Francouzi, Rakušané, Argentinci, kteří neváhali používat výbušniny k uvolnění cesty i budování táborů. 

Teprve expedice vedená Maxem Eiselinem měla nakonec úspěch. Možná i proto, že ji lze považovat oproti vžité tradici za výpravu vcelku průkopnickou. Eiselin jako první v historii himálajského horolezectví použil k transportu letadla uzpůsobeného k přistávání i startům ve vysokých polohách. Do té doby byly zkušenosti se starty pouze v Alpách a v případě Dhaulagiri mělo být „letiště“ až o patnáct set metrů výš. Jednalo se o šťastnou myšlenku, která nepochybně přispěla ke zdaru výpravy, i když letadlo nazvané Yeti nakonec havarovalo. Naštěstí jeho havárie nevedla k tragédii, nikomu se nic nestalo. 

v sanskrtu znamená Bílá hora. Je sedmou nejvyšší horou světa, nachází se v nepálském Himálaji severozápadně od důležitého centra Pokhara. Na východě sousedí s masivem Annapurny, od které ji odděluje údolí řeky Thak Khóla (Kali-Gandaki), které je považováno za nejhlubší údolí na světě. Dhaulagiri nepatří mezi nejnavštěvovanější osmitisícovky. Další informace lze získat na stránkách Horolezecké abecedy.

Vydáno pod