Thajská vláda se chce dohodnout s demonstranty

Bangkok - Thajská opozice a vláda vyjednávají o kompromisu, který by ukončil měsíc a půl trvající politickou krizi. Předák protivládních demonstrantů oznámil, že se tábor červených zapojí do procesu usmíření, nehodlá se ale smířit s tím, aby předseda vlády sám určil termín předčasných voleb. Jejich vypsání je klíčovým požadavkem demonstrantů, kteří blokují centrum Bangkoku. Vláda v posledním návrhu volby určila na polovinu listopadu.

Vůdcové hnutí „červených košil“, tedy opozice, vyslovili souhlas s návrhem premiéra Apchisita Vedžadžívy na uspořádání voleb 14. listopadu. Nicméně pochybují, zda se volby opravdu mohou uskutečnit v navrhovaný den, protože stanovení data je v pravomoci volební komise, a nikoliv premiéra.

Vedžadžíva včera v televizi oznámil, že má plán usmíření, pokud demonstranti ustanou v protestech, je ochoten uspořádat předčasné volby.

Protivládní aktivisté obléhají metropoli už několik týdnů, požadují odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy a okamžité vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Demonstranti usilují o návrat expremiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen poté, co byl obviněn z korupce a zneužívání moci.