Picassův akt se vydražil za rekordní sumu

New York - Za rekordních 106 milionů dolarů, což je v přepočtu 2,1 miliardy korun, byl v New Yorku vydražen obraz Nahé ženy se zelenými listy a bystou od Pabla Picassa. V aukční síni Christie's ho po telefonu získal neznámý kupec. Částka překonala dosavadní světový rekord z února, kdy byl za 104 milionů dolarů prodán Kráčející muž od Giacomettiho. V nabídce impresionistů a moderního umění byly i obrazy Edvarda Muncha, Henriho Matisse nebo Andyho Warhola.

Dívčí akt namaloval Picasso v roce 1932 a od 50. let patřil losangeleské rodině Brodyů. Sběratelé umění Nahou ženu se zelenými listy a bystou veřejně vystavili pouze jednou, v roce 1961.

Conor Jordan z newyorské aukční síně Christie's o obrazu říká: „Ukazuje úžasné období v Picassově životě, kdy byl zamilovaný. Obraz je výjimečný svým rozsahem, barevností i tahy štětce. Navíc ho provází spousta historek o bujných dopisech adresovaných modelce Marie Therese, která Picassa inspirovala k jeho největším dílům.“

K významným položkám aukce patřilo i dílo Edvarda Muncha nazvané Plodnost. 

Obchod s uměním se konečně otřepal z finanční krize. Jedenáctého května bude newyorská síň Christie's nabízet další vzácnou kolekci, tentokrát poválečného a současného umění. Na prodej bude pozůstalost amerického scenáristy Michaela Crichtona, který se nepovažoval za seriózního sběratele, ale podle svých slov nakupoval umění, na které se pěkně dívá. Podle sbírky, kterou po sobě zanechal, mu nejvíc do oka padly obrazy Jaspera Johnse nebo Andyho Warhola.