Pokus o atentát v New Yorku: Stopy vedou do zahraničí

New York – Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs označil pokus o atentát v New Yorku za teroristický čin. Vyšetřovatelé usilovně pátrají, kdo mohl auto napěchované výbušninami do centra New Yorku nastražit. Podle deníku The Washignton Post dosavadní vyšetřovaní nasvědčuje tomu, že akce zřejmě měla mezinárodní pozadí.

„Řekl bych, že zde byl záměr terorizovat, a řekl bych, že kdokoli to provedl, bude označen za teroristu,“ prohlásil dnes mluvčí Bílého domu. List pak naznačil, že neúspěšný útok koordinovalo několik lidí s mezinárodními vazbami. Vyšetřování je rozsáhlé a odehrává se na území několika států. Policisté již našli majitele ukradeného auta, ve kterém byly ukryty výbušniny.

Newyorská policie a detektivové z FBI už mají i první konkrétní stopy vedoucí k pachateli nezdařeného pumového útoku na newyorskou křižovatku Times Square. Podle nich za ním zřejmě nestojí islámští extremisté. Za silnou stopu naopak označují videozáběr muže bílé pleti.

„Zkoumáme video, na němž je běloch, zhruba čtyřicátník. V uličce se dívá zpět k 45. ulici, sundavá si tmavou košili, pod níž má červenou, a tu tmavou schovává do tašky. Stalo se to půl bloku od odstaveného auta. Vyšetřovatelé také vyjeli do Pensylvánie za turistou, který se domnívá, že atentátníka zachytil na svou videokameru,“ uvedl newyorský policejní prezident Ray Kelly.

Ray Kelly, newyorský policejní prezident:

„Přestože Tálibán na internetu tvrdil, že automobilovou nálož nastražil jako pomstu za smrt dvou mudžahedínů, nemáme žádné důkazy, které by to podpořily.“

Vyšetřovatelé mezitím analyzují auto, které mělo v sobotu večer zabíjet a mrzačit v centru Manhattanu, a záběry z více než 80 průmyslových kamer v okolí.

Zkoumání záběrů bezpečnostních kamer postupuje pomalu

Zkoumání záběrů bezpečnostních kamer z oblasti jde vyšetřovatelům pomalu. Záznamů je hodně a policisté mají ztížený přístup k soukromým bezpečnostním kamerám. Zatím si prohlédli záběry jen třiceti kamer z 82, které mají k dispozici.

Newyorská policie se již delší dobu k nelibosti ochránců občanských svobod snaží získat snazší přístup k bezpečnostním kamerám. Zároveň se chystá rozšířit takzvaný ocelový okruh z tisíců bezpečnostních kamer, který v roce 2006 vybudovala na spodní části Manhattanu. Nyní usiluje o jeho vybudování i ve střední části ostrova.

Tálibán chce jen využít publicity, tvrdí newyorská policie

K nezdařenému útoku už se přihlásila pákistánská odnož Tálibánu; dnes se objevilo její další video s dubnovým datem, na němž útoky Americe vyhrožuje vůdce Hakimulláh Mahsúd, který ale podle pákistánské rozvědky měl být od ledna mrtvý. Newyorští policisté tuto stopu ovšem odmítají: Tálibán chce podle nich jen zadarmo využít publicity.