Ropná skvrna zasáhla na pobřeží USA první živočichy

Washington - Americké úřady vyzvaly společnost British Petroleum, aby se více snažila zastavit únik ropy v Mexickém zálivu. Od výbuchu do Mexického zálivu vytéká denně skoro milion litrů ropy. Kromě Louisiany už ropná skvrna ohrožuje pobřeží dalších tří amerických států. Ty mají křehké ekosystémy a průmysl založený na chovu, lovu a zpracování mořských plodů a ryb. Do oblasti Mexického zálivu má zítra dorazit prezident Barack Obama.

Nejhůř je na tom Louisiana. „Obávám se, že bariéry, které jsme vybudovali, nejsou moc účinné. Velice křehké ekosystémy jsou v ohrožení a příští dny budou kritické. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom ochránili naše pobřeží,“ prohlásil guvernér Bobby Jindal. Podle zpravodaje ČT Michala Kubala má k pobřeží teprve dorazit hlavní část skvrny - těžká mazlavá ropa.

První obětí havárie z živočišné říše je terej bílý, který byl sice odchycen živý, ale zcela pokryt černou mastnou špínou. „Jde o dospělého jedince, který by měl být bílý. Jeho hnědočerné zabarvení má na svědomí ropa, kterou je obalený,“ popisuje záchranářka Sarah Tegtmeierová.

Ropná společnost najímá rybáře

Společnost British Petroleum, které poškozený vrt patří, si sype popel na hlavu. Zahájila nábor mezi louisianskými rybáři, aby pomohli s nornými stěnami. Registruje je a dává rychlokurz, jak se neotrávit zplodinami ropy. Pro rybáře je to náhrada za ztracený zdroj obživy. Kvůli ekologické katastrofě mohou přijít na několik let o práci. „Rozběhli jsme největší záchrannou operaci v historii. Použili jsme veškerou techniku, uvolnili jsme všechny zdroje, hledáme nové možnosti,“ hájí se Doug Suttles ze společnosti British Petroleum.

„British Petroleum jako odpovědná strana musí zaplatit náklady na záchranné práce a čištění. Musí uvolnit další peníze, protože je jasné, že dosavadní pokusy zdroj úniku uzavřít selhávají,“ zdůraznila ministryně pro vnitřní bezpečnost USA Janet Napolitanová.

Úsilí maří vítr

Vítr žene skvrnu k pobřeží a přes norné stěny. Kvůli vysokým vlnám stěny vůbec nezafungovaly. Jejich instalace je navíc zdlouhavá – sto metrů trvá hodinu. Hrozí, že vítr nažene ropu do úzkých zálivů a mokřin, do ústřičných sádek a chráněných území. Do akce nastupují také letadla rozprašující chemikále, které by měly část ropy rozpustit.

Frank Cole, louisianské ministerstvo přírodních zdrojů:

„Nikdy jsme nečelili tak velké katastrofě. Doufáme, že za dva dny přejde fronta a vítr se obrátí směrem od pobřeží.“

Nehoda přinutila federální vládu zastavit plány na rozšíření těžby ropy podél jižní části atlantického pobřeží USA. Schválila je teprve minulý měsíc.

Vydáno pod