Výbuch muničního skladu u Tirany - 200 zraněných, až 60 mrtvých

Tirana - Více než 200 lidí bylo zraněno při explozi ve vojenském skladišti v blízkosti albánské Tirany. Zranění jsou většinou civilisté, podle agentur jsou mezi nimi i ženy a děti. O mrtvých ještě úřady nemají potvrzené informace, ale mohlo by jich být až 63, potvrzeno je zatím pět. "Nevíme přesné číslo," informuje mluvčí albánského premiéra Juela Mecaniová. "Bojíme se ale nejhoršího. Ve skladišti totiž zrovna pracovali tři týmy pracovníků, každý po jednadvaceti členech. Někteří z nich byli občané Spojených států."

Záchranáři se ještě nedostali do skladiště, kde údajně vojáci pracovali s granáty. Podle premiéra Saliho Berishy je situace vážná. „Exploze stále pokračují. Na místo jsme poslali vrtulníky, aby evakuovali obyvatele v okolí. Situaci ale komplikuje ucpaná dálnice,“ řekl Berisha albánské televizi. Dálnice je zablokovaná, protože lidé po výbuchu ve strachu opustili auta a nechali je stát na silnici.

Lékaři už vyzvali Albánce z okolí k dárcovství krve, protože by jí mohli mít nedostatek vzhledem k velkému počtu zraněných. „Dosud hospitalizovaní lidé byli ze sousedních vesnic. Sanitky se ještě nedostaly přímo na místo výbuchu,“ uvedl mluvčí ministerstva. Zranění většinou utrpěli popáleniny, mají zlomeniny nebo je zasáhly létající šrapněly nebo kusy skla. Deset lidí je v kritickém stavu, ostatní mají lehčí zranění nebo jsou v šoku.

První výbuch v blízkosti obce Gerdec přišel zhruba v poledne, skladiště ale vybuchuje ještě dvě hodiny po první explozi. Otřesy pociťovali i lidé vzdálení několik desítek kilometrů.

K explozi pravděpodobně došlo při rozebírání munice ze stalinské éry,
která se ve skladu nacházela. Albánie se snaží modernizovat armádu, aby získala příští měsíc na summitu NATO pozvání do řad aliance. Velké množství staré munice ale pro zemi představuje přetrvávající problém.