Druhá britská předvolební debata byla nervóznější a útočnější

Londýn - Předáci tří hlavních britských politických stran se ve čtvrtek večer střetli při druhé předvolební televizní debatě. Hlavním tématem byla tentokrát zahraniční politika. Oproti první debatě byla tato výrazně útočnější a nervóznější a podle následných průzkumů i mnohem vyrovnanější. Favoritem zůstává šéf liberálních demokratů Nick Clegg.

Cameron čelil kritice za postoj k EU - i za spojenectví s ODS

Terčem kritiky se stalo především spojenectví konzervativců Davida Camerona v Evropském parlamentu se stranami střední a východní Evropy, včetně české ODS. Cameron se proti těmto útokům ohradil a řekl, že hlavním spojencem toryů v nové Evropské konzervativní a reformní skupině (ERC) je strana Právo a spravedlnost polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který nedávno zahynul při letecké havárii. Do ERC patří i česká ODS. V Británii se ale vedle Práva a spravedlnosti nejvíce hovoří o lotyšské nacionalistické straně Za vlast a svobodu.

S úspěchem se nesetkal ani Cameronův návrh na referendum pokaždé, když by se rozhodovalo o přesunu některých pravomocí na úroveň unie. Cameron v debatě zdůraznil, že v případě volebního vítězství bude usilovat o navrácení některých pravomocí z Bruselu do Británie a že vypíše pokaždé referendum, pokud by se znovu rozhodovalo o transferu některých pravomocí na úroveň EU. Stejně tak se postavil proti přijetí eura.

Jako při minulé debatě to jiskřilo i kolem otázky přistěhovalectví. Clegg se dostal pod palbu kvůli návrhům na amnestii pro ilegální přistěhovalce a Cameron kvůli tomu, že chce zavést každoroční limit na počet přistěhovalců. Oba společně kritizovali současného labouristického premiéra Gordona Browna za to, že imigrační systém je zmatený. Cameron také naznačil, že byla chyba otevřít Británii občanům nových členských zemí EU v roce 2004. Hovořilo se o tom, že z Polska přijede 13 tisíc lidí a pak šlo o statisíce, řekl s tím, že jeho vláda by zavedla pro další nové členské země přechodná období. Brown mu připomněl, že přes milion Britů žije v dalších zemích EU.

Brown při debatě také obvinil Clegga, že ohrožuje bezpečnost země, když odmítá obnovení systému jaderných raket Trident na ponorkách.

Nick Clegg o jaderných raketách Trident:

„Je nebezpečné utratit spoustu peněz, které nemáme, za systém, který nám nepomůže!“

Podle následných anket si na paty po druhé televizní debatě šlapou Cameron s Cleggem. Jasně mluví i průzkumy veřejného mínění z posledních dnů - žádná strana by momentálně nezískala nadpoloviční většinu křesel v parlamentu s 650 poslanci. Volební preference jsou nyní velmi vyrovnané, ale vzhledem k většinovému systému by labouristé i konzervativci získali mnohem víc mandátů než liberální demokraté, ale ne tolik, aby sami sestavili vládu.

Poslední debata příští čtvrtek

Třetí a poslední televizní debata před volbami bude příští týden ve čtvrtek. Bude zaměřena na ekonomiku, která je považována za Brownovu silnou stránku.