V Brazílii zatčen kněz, který prý pohlavně zneužíval ministranty

Rio de Janeiro - Brazilská policie v neděli zatkla a uvrhla do vazby staršího kněze, který údajně sexuálně zneužíval chlapce ve věku od 12 let. Informovaly o tom dnes tamější úřady. Jeho stíhání odstartovalo zveřejnění videozáznamu ze skryté kamery, na kterém měl styk s devatenáctiletým ministrantem.

Inkriminovaný snímek, který před měsícem zveřejnila brazilská televize SBT, vyvolal v zemi skandál nebývalých rozměrů a otřásl už tak pošramocenou pověstí římskokatolické církve.

Otec Luiz Marques Barbos, kterému je podle různých zdrojů 82 až 84 let, byl vojenskou policií uvržen ve státě Alagoas do „preventivní vazby“ na tamější vojenské základně, aby se zabránilo jeho případnému útěku. O jeho předběžném zadržení rozhodl soud na základě závěru slyšení parlamentní vyšetřovací komise, která během tří dnů vyslechla 26 svědků a údajných Barbosových obětí.

Barbos se za pohlavní styky omluvil, ale popřel, že by byl pedofilem. Prokuratura nyní má rozhodnout, jaká sdělí knězi obvinění. Video natočil podle brazilských médií jednadvacetiletý muž, který byl prý sám zneužíván od svých 12 let. Z výpovědí dále vyplynulo, že na zneužívání si stěžovali tři bývalí ministranti a že kromě Barbose se ho dopouštěli ještě další dva kněží. Ti zatím dostali příkaz neopouštět své bydliště.

Katolická církev se od počátku roku intenzivně potýká se skandály kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími. Desítky případů byly v posledních měsících odhaleny v mnoha evropských zemích včetně Německa, odkud pochází současný papež. Události staré i několik desetiletí vypluly na povrch například také v Irsku, Rakousku, Nizozemsku nebo v Itálii.