V Nigérii unesena dvojice Němců

Lagos (Nigérie) - Neznámí ozbrojenci unesli v neděli v jižní Nigérii dva Němce. Podle bezpečnostních zdrojů, na něž se odvolávají agentury, nešlo o připravenou akci. Dvojice byla unesena ve chvíli, kdy se vracela na pláži řeky Imo ve státě Abia na jihovýchodě země k automobilu, v němž na ně čekal řidič.

V oblasti delty řeky Nigeru bohaté na ropu operují zahraniční společnosti a časté jsou tu únosy cizinců kvůli výkupnému. Unesení jsou obvykle po několika dnech propuštěni na svobodu.

Před více než deseti dny byla unesena ve státě Abia skupina blízkovýchodních pracovníků a o pět dnů později propuštěna. Není známo, jestli za ně bylo placeno výkupné. Firmy, od ropných po telefonní společnosti, jsou kvůli vysoké kriminalitě nuceny platit miliony dolarů na zajištění bezpečnosti pro svoje zaměstnance.

V poslední době se ale stávají oběťmi únosů vedle zahraničních pracovníků stále častěji také bohatí Nigerijci. V neděli v sousedním státě Rivers byli uneseni nigerijští manželé. Žena byla propuštěna a vyzvána, aby za manželovu svobodu zaplatila 50 milionů nair (6,2 milionu Kč).