Při přestřelce u hranic Gazy zabiti až čtyři Palestinci

Gaza - Čtyři palestinští radikálové byli dnes zabiti při ranní přestřelce s izraelskými vojáky na hranicích pásma Gazy. Palestinská radikální organizace Islámský džihád nejprve informovala o třech zabitých, později svůj údaj upravila na jednoho mrtvého a dva zraněné. Izraelský rozhlas informoval o čtyřech mrtvých Palestincích. Důvody přestřelky jsou zatím nejasné.

Podle Islámského džihádu došlo ke konfliktu poté, co se izraelští vojáci pokusili proniknout do oblasti východně od uprchlického tábora Búrajdž. Vojáci údajně ostřelovali radikální bojovníky tankovými granáty.

Podle izraelského rozhlasu naopak zasáhli izraelští vojáci proti mužům, kteří se pokoušeli uložit u hraničního plotu pásma trhaviny a proniknout na izraelské území. Armádní mluvčí potvrdila, že pozemní jednotky dostaly podporu vrtulníků, které vypálily několik raket.

Napětí roste i v dalších palestinských oblastech. Dnes vstoupil v platnost rozkaz izraelské armády, který označuje lidi bez platného pracovního povolení za vetřelce. Desetitisíce Palestinců ze západního břehu Jordánu se bojí, že to pro ně bude znamenat vyhoštění.