Ruská policie zná už i organizátory teroristických útoků v metru

Moskva - Ruští vyšetřovatelé už znají nejen původce, ale i organizátory a spoluviníky bombových útoků na ruské metro a v dagestánském Kizljaru. Oznámily to tamní úřady, které už krátce po tragédii označily za přímé pachatele dvě čečenské ženy. K organizaci útoku se přihlásil vůdce kavkazských separatistů Doku Umarov. Při explozích ve stanicích Lubjanka a Park kultury a následném sebevražedném útoku v Kizljaru zahynulo koncem března celkem 51 lidí.

Šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandr Bortnikov dnes rovněž oznámil, že policie „neutralizovala“ 26 členů teroristické skupiny, která loni v listopadu zorganizovala pumový útok na expresní vlak z Moskvy do Petrohradu. Při explozi zahynulo 27 cestujících a dalších 90 utrpělo zranění. Čtrnáct spolupachatelů útoku na rychlík bylo zatčeno. Šéf FSB dodal, že napříště se ruské policejní orgány budou zaměřovat nejen na tvrdý postih teroristů, ale i na prevenci jejich násilných činů. Od začátku letošního roku bylo podle něj zadrženo kolem 170 povstalců, odvráceno bylo deset jejich útoků a zabaveno bylo 100 výbušných zařízení a 150 kilogramů trhavin.

Šéf ruské kontrašpionáže, který promluvil na schůzi Národního protiteroristického výboru, neuvedl bližší podrobnosti o výsledcích vyšetřování. Ruské úřady už krátce po moskevských sebevražedných atentátech za jejich původkyně označily dvě takzvané černé vdovy, tedy manželky zastřelených severokavkazských radikálů. V jedné z nich byla rozpoznána sedmnáctiletá Džennet Abdurachmanovová-Abdullajevová, vdova po veliteli dagestánských povstalců Umalatu Magomedovovi, druhou atentátnicí byla Mariam Šaripovová z Dagestánu na severním Kavkaze.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
pumový útok na vlak z Moskvy do Petrohradu
Zdroj: ČT24