Dnes končí washingtonský jaderný summit

Washington - Ve Washingtonu dnes končí dvoudenní summit o jaderné bezpečnosti, jehož se účastní představitelé 47 států. Ti by se měli zavázat ke krokům, které by měly zabránit šíření jaderných materiálů a jejich možnému zneužití teroristy. Vrcholného setkání se účastní zejména země s aktivním, začínajícím či plánovaným jaderným programem či výzkumem. Nechybí tak mezi nimi ani Česká republika. Podle premiéra Jana Fischera se ale Česka závazky ohledně přísnějšího zabezpečení jaderného materiálu nedotknou, protože jeho ochrana je v Česku již nyní dostatečná.

Američtí vyjednavači zaznamenali několik úspěchů už před začátkem samotného summitu, který po půlnoci našeho času otevřela pracovní večeře. Ukrajina se zavázala, že se do roku 2012 zbaví svých zásob vysoce obohaceného uranu, z něhož by bylo možné vyrobit atomovou bombu. USA a Rusko také oznámily, že dnes na summitu podepíšou dohodu o snížení zásob plutonia připraveného pro výrobu nukleárních zbraní. Bílý dům může slavit i další diplomatické vítězství: čínský prezident Chu Ťin-tchao slíbil při rozhovoru s Barackem Obamou, že podpoří sankce proti Íránu.

Bílý dům zdůraznil, že chystaný summit je součástí širšího úsilí nynější americké administrativy o snížení jaderné hrozby v současném světě, do něhož patří například i čtvrteční pražský podpis nové smlouvy mezi USA a Ruskem o snížení počtu nukleárních zbraní. Na pondělní a úterní schůzku by měla navazovat další jednání. Příští měsíc se pak v New Yorku uskuteční konference, která se bude zabývat další budoucností smlouvy o nešíření jaderných zbraní.