Americký prezident vyzval Arménii a Turecko k normalizaci vztahů

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval Arménii a Turecko, aby vyvinuly co největší úsilí k pokroku v normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Bílého domu.

Obama s výzvou přišel při pondělní schůzce s arménským prezidentem Seržem Sarkisjanem, která se konala na okraj summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Obama vyslovil uznání svému arménskému kolegovi za jeho úsilí o dosažení normalizace vztahů mezi Arménií a Tureckem. Vyslovil mu podporu při naplňování slibu urovnání vztahů pro dobro arménského lidu.

Sarkisjanův úřad minulý týden oznámil, že plánuje setkání s tureckým premiérem Tayyipem Erdoganem ve Washingtonu. Obě země podepsaly v říjnu loňského roku dohody, které by měly být základem pro překonání smutného dědictví hromadného vraždění Arménů osmanskými Turky v době první světové války.

Erdogan již sdělil, že Turecko vrací do Spojených států svého velvyslance; ten byl odvolán na protest proti výboru amerického Kongresu, jenž začátkem roku označil vraždění Arménů za genocidu. Prezident Obama obě země vyzval také k tomu, aby „dosáhly legislativní ratifikace protokolů o normalizaci vztahů“, sdělil Bílý dům.